Zemiaky sú lahôdka, ktorá v českej kuchyni rozhodne nemôže chýbať. Počuli ste už o zemiakovom moku? Išlo o zázračného pomocníka, ktorého mali naši starí rodičia vždy po ruke.
Hoci sa mu hovorilo liek chudobných, v skutočnosti sú jeho účinky na nezaplatenie.
A to nielen preto, že je veľmi lacný, ale účinkuje ohromne rýchlo. Až sa dozviete, čo všetko dokáže, nebudete piť už žiadny iný. Zemiaky sa na starý kontinent dostali z Ameriky a pôvodne sa pestovali ako okrasný kvet.
Netrvalo to ale dlho a ľudia s nimi začali experimentovať. Objavili nielen ich skvelú chuť, ale aj liečivú silu. Zatiaľ čo na tanieri ich mávame tepelne upravené, v domácej lekárni ich naši predkovia využívali v prirodzenej surovej forme.
A za pravdu im novo dávajú aj vedci.
Čo dokáže zemiakový mok?
- už 1 lyžička pomôže pri pálení záhy
- pomáha pri nevoľnosti a bolesti brucha
- znižuje krvný tlak
- pomáha proti bolesti hlavy, dokonca aj proti migréne
- stimuluje trávenie
- blahodárne pôsobí pri žalúdočných vredoch
- má silné antibakteriálne účinky
- ozdravuje pleť
Kedysi ho poznali chudobní, dnes ho odporúčajú aj lekári
Tím z Manchestru totiž objavil silné antibakteriálne účinky zemiakovej šťavy. A potvrdil to, čo sa už dávno vedelo, a to, že pomáha pri problémoch s trávením.
Konkrétne sa zistilo, že vďaka špeciálnej molekule ničia baktérie, ktoré spôsobujú žalúdočné vredy a pálenie záhy. Zaujímavosťou však je, že na rozdiel od mnohých prípravkov nevyvoláva v tráviacom trakte žiadne vedľajšie účinky.
Zemiaková šťava je teda oveľa účinnejšia ako akékoľvek antibiotiká, voči ktorým si môže náš organizmus postupne vybudoval rezistenciu.
Chutí aj lieči
Tejto plodine sa u nás mimoriadne darí, a to aj v oblastiach s „chudobnejšou“ zeminou. Zemiaky tak stačí len zohnať a pustiť sa do ich úpravy.
Môžeme ich buď nastrúhať ručne alebo v stroji. Dôležité však je, aby bola ich konzistencia čo najjemnejšia a potom stačí už len vypiť.
Vhodná je pre ľudí, ktorí majú záujem o zdravý životný štýl, ale aj pre tých, ktorí majú žalúdočné problémy, vysoký tlak či bolesti hlavy.ň
Pokiaľ by vám nápoj nechutil, môžete ho trochu osladiť prírodným medom, iste však nepoužívajte rafinovaný cukor.
Pokiaľ však tekutinu zmiešame s olejom, napríklad makovým, ktorý má sám o sebe mnoho skvelých účinkov, môžeme zmes aplikovať aj na pokožku.
Oplatí sa vám to vtedy, ak bola vystavená extrémnym teplotám či už pri spálení od slnka, alebo poškodená silným mrazom. Zemiakový džús tak nájde uplatnenie nielen počas zimy, ale aj v lete.
Ak sa vám článok páčil, nezabudnite ho zdieľať s priateľmi.
Leave a Reply