Tieto ryby sú najzdravšie a týmto sa jednoznačne vyhnite: Je v nich nebezpečenstvo toxínov, najmä ortuti!

Ryby sú produktom, ktorý odborníci na výživu prikazujú zaradiť do jedálnička. Podľa odporúčaní by sme mali jesť rybie mäso dvakrát týždenne.

Sú však všetky ryby zdravé? Veď sa veľa hovorí o toxínoch, ktoré sa v nich nachádzajú. Ktoré ryby sú teda najzdravšie a ktoré je lepšie obmedziť v konzumácii?

Najzdravšie ryby

Odborníci na výživu odporúčajú konzumovať najmä tučné ryby. Obsahujú omega-3 mastné kyseliny, ktoré majú mnoho zdravotných výhod vrátane priaznivého vplyvu na kardiovaskulárne funkcie. Nižšie uvádzame príklady zdravých rýb, ktoré by ste mali zaradiť do svojho jedálnička.

Divoký losos

Losos patrí medzi najzdravšie ryby. Má vysoký obsah omega-3 mastných kyselín, aminokyselín a ľahko stráviteľných bielkovín. Okrem toho je cenným zdrojom vitamínov a minerálov.

Tieto výhody sa týkajú prakticky každého druhu lososa, ale pokiaľ ide o túto rybu, oplatí sa vybrať si divokého lososa. Tento druh obsahuje menej nasýtených tukov, je bohatší na omega-3 mastné kyseliny a je menej náchylný na toxíny ako losos chovaný na farmách.

Makrela

Makrela je mastná ryba s výraznou chuťou. Patrí k produktom s najvyšším obsahom omega-3 mastných kyselín. Je tiež bohatým zdrojom bielkovín a vitamínov, najmä D a vitamínov A a B.

Je však dôležité mať na pamäti, že makrela môže obsahovať histamín, chemickú zlúčeninu, ktorá vzniká pôsobením znečisťujúcich látok. V makrelách sa spravidla nenachádza veľa toxínov.

Ak sa konzumuje s mierou, nemá nepriaznivý vplyv na naše zdravie, naopak, jej zaradenie do jedálnička prináša množstvo zdravotných výhod. Tehotné a dojčiace ženy si však musia dať pozor na prítomnosť histamínu.

Sleď

Podobne ako vyššie uvedené ryby, aj sleď je zdrojom mastných kyselín omega-3. Okrem toho obsahuje vitamíny D3, A, E. Je tiež bohatý na minerálne látky: draslík, železo, jód, zinok.

Obsahuje aj plnohodnotné bielkoviny. Sleď je jedným z najobľúbenejších druhov rýb dostupných v obchodoch.

Treba však zdôrazniť, že hotový sleď v marinádach, smotane alebo omáčkach je zvyčajne oveľa menej výživný ako surová ryba, ktorú si pripravíme podľa vlastných predstáv.

Sardinky

Sardinky sa odporúčajú najmä pre vysoký obsah omega-3 a omega-6 mastných kyselín. Okrem toho sú bohaté na vápnik, vitamín D a B12.

Treska

Tresky sú bohatým zdrojom selénu – prvku, ktorý okrem iného ovplyvňuje kardiovaskulárny a imunitný systém. 100 g tresky poskytuje 50 % dennej potreby selénu pre dospelého človeka. Okrem toho je treska bohatá na mastné kyseliny, fosfor a draslík. Obsahuje aj vitamíny skupiny B.

Ktorým rybám sa vyhnúť?

Niektorí ľudia majú obavy z konzumácie rýb kvôli nebezpečenstvu toxínov v nich, najmä ortuti. Niektoré druhy rýb sú skutočne obzvlášť citlivé na toxíny.

Týka sa to najmä veľkých rýb, v ktorých sa ortuť môže v tele hromadiť dlhšie. Veľkosť rýb však nie je nesporným rozhodujúcim faktorom.

Medzi druhy rýb, ktorých konzumáciu je lepšie obmedziť, patria:

  • pangasius
  • platesa
  • žralok
  • masliak
  • ostriež nílsky
  • tilapia

Bol článok užitočný? Zdieľajte ho aj so svojimi priateľmi.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*