V mnohých prípadoch tieto rastliny zmierňujú príznaky OKAMŽITE.
Existuje patologický stav, ktorý mnohým ľuďom strpčuje každodenný život a možno ste sa s ním už stretli. Pálenie záhy spôsobuje žalúdočná kyselina produkovaná v nesprávny čas alebo v nesprávnom množstve, ktorá dráždi a leptá sliznicu žalúdka.
Žalúdok produkuje šťavu aj keď je prázdny, ale v tomto prípade vzniká vysoko hlienovitá (obsahujúca mucín) žalúdočná šťava s alkalickým chemickým účinkom.
To má veľký význam pri ochrane žalúdočnej sliznice, pretože mucín má silnú schopnosť viazať kyselinu. Určité faktory však narúšajú tvorbu žalúdočnej šťavy, takže kyslá žalúdočná šťava vzniká aj vtedy, keď nie je potrebné trávenie.
Najčastejšie je to spôsobené tráviacim problémom, nepravidelným stravovaním, príliš mastným a koreneným jedlom, malým pitím vody, či prekyslením organizmu.
Môže byť spúšťačom stresu, môže byť duchovného pôvodu, ale môže byť aj príznakom niektorých chorôb, napríklad srdcových chorôb.
Odporúčaná čajová zmes proti prebytočnej žalúdočnej kyseline stojí za vyskúšanie, osvedčene funguje, vyskúšalo ju už veľa ľudí a odstránila alebo priniesla výraznú úľavu pri žalúdočných ťažkostiach.
Je to mierne sedatívum, protizápalová a čajová zmes znižujúca žalúdočnú kyselinu.
Zloženie: ľubovník 10 jednotiek, rebríček 6 jedotiek, skorocel 6, macoška biela 4, žihľava 4 jednotky
(Jedna jednotka predstavuje vždy rovnaké množstvo. Ak si kúpite napríklad jednu polievkovú lyžicu, vaša čajová zmes je zostavená takto: 10 polievkových lyžíc ľubovníka bodkovaného, 6 polievkových lyžíc rebríčka, atď.)
Hlavnou zložkou čaju je ľubovník bodkovaný, ktorý vyniká pri odbúravaní stresu a napomáha tráveniu. Táto zmes je veľmi dobrá pri kyslom refluxe spôsobenom žalúdočnou nevoľnosťou.
Rebríček znižuje a tlmí zápaly, redukuje vetry a uvoľňuje kŕče. Pôsobí antibioticky a hojivo, zlepšuje chuť do jedla a povzbudzuje trávenie.
Skorocel je vhodný na prekrytie podráždených slizníc a pôsobí aj protizápalovo. Macoška biela silne znižuje tvorbu žalúdočnej kyseliny. List žihľavy sa odporúča pri katarálnych ochoreniach žalúdka, žalúdočných kŕčoch a vredoch, ako aj črevných vredoch.
Príprava zmesi sa odporúča nasledovne:
Na prípravu a uskladnenie zmesi si vezmite polievkovú lyžicu a veľkú plastovú škatuľu alebo veľkú nádobu. Ide o to, že by to nemala byť plechová škatuľka, pretože bylinka nemá rada kov.
Začnite pridávať bylinky: 10 lyžíc ľubovníka bodkovaného, 6 lyžíc rebríka, 6 lyžíc skorocelu, 4 lyžice macešky bielej, 4 lyžice listov žihľavy.
Pokračujte v pridávaní, kým nebude nádoba plná do troch štvrtín. Potom zmes dobre pretrepte. Ak používate sklenenú nádobu, uložte ju na tmavom mieste alebo ju jednoducho vložte do zatemňovacieho vrecka, prípadne nádobu zabaľte do hliníkovej fólie.
Odporúčam napísať na nádobu, čo obsahuje. Zvyšné čaje si zabaľte, pretože sa dajú konzumovať aj samotné, ale spolu v uvedenom pomere optimálne posilňujú účinok toho druhého.
Spôsob prípravy a dávkovanie:
Polievkovú lyžicu zmesi povaríme s 2 dl vody, potom necháme 15 minút prikryté postáť. Potom prefiltrujte. Denne možno vypiť 1-3 šálky čajovej zmesi. Snažte sa to neochutiť.
Varovania:
Nemali by ho konzumovať tehotné ženy, dojčiace matky a malé deti. Tento čaj nepite v lete kvôli obsahu ľubovníka bodkovaného (môže spôsobiť fotosenzitivitu).
Bolo to užitočné? Nezabudnite zdieľať, aby o tom vedeli aj vaši priatelia!
Vyššie uvedené majú len informatívny charakter, nepovažujú sa za lekárske rady! Len lekár môže stanoviť diagnózu! V prípade choroby sa poraďte s lekárom, žiadny iný zákrok nemôže nahradiť lekárske ošetrenie! Prajeme vám veľa zdravia!
Leave a Reply