Ide o extrémne prínosný olej, ktorého každodenné užívanie ponúka množstvo zdravotných prínosov. Obsahuje viac ako 60% nenasýtených mastných kyselín a je bohatý na vitamíny C, E, A a K.
Ďalej je bohatý aj na vitamíny skupiny B, lecitín, kyselinu salicylovú a minerály ako vápnik, fosfor, draslík a horčík, mangán, železo a zinok.
Zdravotné prínosy tekvicového oleja
Vďaka svojmu unikátnemu zloženiu je tekvicový olej extrémne prínosný na liečbu viacerých zdravotných problémov.
Medzi jeho najvýznamnejšie účinky patria:
- lieči kardiovaskulárne ochorenie
- posilňuje imunitu
- zlepšuje kvalitu a množstvo spermií
- podporuje správnu funkciu vyprázdňovania
- reguluje problém zväčšenej prostaty
- reguluje cholesterola
- zabraňuje vypadávaniu vlasov
- zlepšuje zrak
- lieči popáleniny a kožné ochorenia
- lieči infekcie močových ciest u mužov aj žien
- zlepšuje kvalitu pokožky
- pomáha pri syndróme dráždivého čreva
- odstraňuje z tela parazity
- zlepšuje náladu
Ako a koľko tekvicového oleja konzumovať?
Na to, aby ste z konzumácie tekvicového oleja dosiahli spomínané zdravotné prínosy, musíte ho užívať pravidelne dlhšie ako 3 mesiace. Užívajte 2 polievkové lyžice, 2 krát denne s raňajkami a večerou.
Kúru nesmiete počas prvých pár týždňov prerušiť. Pokiaľ by ste začali náhodou neskôr pociťovať nejaké nepohodlie, kúru na čas prerušte, ale po obnovení ju predĺžte o 6 týždňov.
Tekvicový olej a zväčšená prostata
Tekvicový olej má okrem svojho jedinečného nutričného zloženia aj silné antibakteriálne účinky, ktoré liečia v tele zápaly. V prípade zväčšenej prostaty účinkuje už po pár dňoch, maximálne týždňoch.
Aj keď sa vám podarí zastaviť proces zväčšovania prostaty, neznamená to, že by ste s jeho užívaním mali prestať. Pokračujte ďalej až do ukončenia 3 mesačnej kúry.
V prípade nezhubnej hyperplázie prostaty sa však pre istotu pred jeho užívaním poraďte so svojím lekárom.
Ako uskladňovať tekvicový olej?
Tento olej treba uskladňovať v dobre uzavretej fľaši z tmavého skla na tmavom a chladnom mieste. Hneď po otvorení treba ho držať v chladničke.
Tekvicový olej je často používanou surovinou aj vo farmaceutickom priemysle a pri výrobe kozmetických prípravkov kvôli svojim protizápalovým vlastnostiam, napríklad na akné. Môžete ho však používať aj v kuchyni pri príprave jedál.
Je výborný do šalátov, cestovín, na mäso, ryžu, zeleninu či na prípravu húb. Jeho pravidelná konzumácia dokáže viditeľne zlepšiť váš zdravotný stav.
Bol článok užitočný? Zdieľajte ho aj so svojimi priateľmi.
Leave a Reply