Čo sa deje v tele, ak pijeme kávu pred raňajkami?
Vôňa kávy sa po prebudení dá len ťažko ničím nahradiť a väčšina ľudí, len čo otvoria oči, si najskôr uvarí svoj obľúbený nápoj a vypije ho. Britskí vedci však vykonali experiment a dospeli k veľmi dôležitým zisteniam.
Totiž, ak si podľa výsledkov výskumu vypijeme šálku čiernej kávy pol hodiny pred raňajkami, hladina cukru v krvi sa môže zvýšiť.
Štúdia potvrdila, že tento negatívny dôsledok nastáva prakticky okamžite a hladina glukózy sa zvyšuje o 50 percent.
Ukázalo sa, že okrem benefitov, ktoré nám prináša, môže káva v určitých situáciách nášmu organizmu aj uškodiť.
Kvôli kontrole dochádza k zvýšeniu hladiny cukru v krvi?
Existujú dva dôvody, ktoré spôsobujú tento jav. Kofeín blokuje adenozín, ktorý v skutočnosti riadi produkciu inzulínu v našom tele a pomáha bunkám účinne reagovať na tento hormón regulujúci glukózu.
Len pitie kávy pred jedlom môže znížiť sekréciu inzulínu, čo znamená, že cukor stúpne. Na druhej strane má kofeín schopnosť zvyšovať hladinu stresových hormónov v tele.
Kortizol a adrenalín zase zvyšujú hladinu cukru v krvi, aby poskytli energiu na boj proti stresu. Podľa rady lekára sa preto najskôr naraňajkujte, až potom si vychutnajte svoj obľúbený nápoj.
Odborníci na výživu upozorňujú, že kávu by sme mali piť s mierou, dbať na fungovanie vlastného tela a potrebu kofeínu.
Koľko kávy sa odporúča vypiť počas dňa?
Lekári odporúčajú, že až 400 mg kofeínu denne je bezpečné množstvo pre väčšinu zdravých dospelých. Neplatí to len pre tehotné ženy, ktorým sa odporúča obmedziť množstvo kofeínu na 200 mg denne – čo zodpovedá množstvu dvoch šálok kávy.
Toto sú množstvá kofeínu v produktoch, ktoré zvyčajne konzumujeme (jedna šálka):
- bežná (turecká) káva: 100 mg kofeínu
- filter/nes káva: 140 mg kofeínu
- espresso káva: 50 mg kofeínu
Leave a Reply