Sirup sa vyrába z plne zrelých bobúľ, ktoré sa zbierajú v septembri. Bobule čiernej ríbezle obsahujú antioxidanty, vitamíny C a E, flavonoidy, terpény a ďalšie liečivé látky, ktoré pôsobia protivírusovo, antibakteriálne a diureticky.
Dozrievajú koncom augusta a v septembri a z týchto zdravých tmavomodrých plodov sa pripravuje sirup na upevnenie zdravia. Skvelá je najmä počas sezónnych prechladnutí, chrípok a viróz.
Pomáha v boji proti horúčke, posilňovaní imunity, lieči anémiu, teda zvyšuje hladinu železa v krvi, ako aj pri celkovej slabosti organizmu, zápche a v boji proti stresu.
Bobule by sa nemali jesť surové, pretože sú toxické a môžu spôsobiť otravu. Toxicita bobúľ je tepelnou úpravou úplne zničená a sirup je úplne bezpečný na konzumáciu. Ak z receptu vynecháte zázvor, tento nápoj môžu piť aj deti.
Ingrediencie:
- 1 kilogram zrelých bobúľ
- 1 l vody
- 0,75 kg cukru
- 2 cm čerstvého koreňa zázvoru
- šťava a kôra z jedného citróna
- 0,5 kilogramu domáceho medu
Príprava:
Bobule zalejeme vodou a varíme asi 15 minút. Odstavíme z ohňa, pridáme cukor, nastrúhaný zázvor, šťavu a nastrúhanú citrónovú kôru.
Prikryjeme, necháme 30 minút postáť a precedíme cez sitko.
Precedenú šťavu zohrejeme do varu, pridáme med, dobre premiešame a ešte teplú nalejeme do čistých sklenených fliaš. Sirup skladujte na chladnom a tmavom mieste (možno v chladničke) a používajte ho ako sirup na riedenie.
Leave a Reply