Nazývajú ho elixírom zdravia: Vďaka množstvu vitamínov a minerálov sa považuje za jednu z najsilnejších a najliečivejších rastlín!

Mangold obsahuje vitamín B, C a beta karotén, ako aj minerály horčík, železo, draslík, vápnik a je bohatý na sacharidy, bielkoviny a rastlinné oleje.

Je to jeden z najzdravších druhov listovej zeleniny, nemá vysokú energetickú hodnotu, ale má vynikajúcu kombináciu tradičných vitamínov a minerálov, fytonutrientov a vlákniny.

Charakteristickými zložkami mangoldu sú aj luteín a zeaxantín – „vitamíny pre oči“. Priaznivo pôsobí na oko a zabraňuje makulárnej degenerácii, teda žltej škvrne, glaukómu a podobným poruchám zraku.

Luteín okrem zachovania zraku poskytuje pokožke ochranu pred UV žiarením.

Chráni kosti

Pre vysoký obsah vitamínu K, horčíka a vápnika je považovaný za silného ochrancu zdravia kostí. Vitamín K1 sa v črevách premieňa na vitamín K2, ktorý stimuluje tvorbu osteokalcínu, a to je veľmi dôležité, pretože smeruje vápnik priamo do kostí.

Znižuje riziko cukrovky

Ľuďom s cukrovkou sa vždy odporúča zelená listová zelenina a neexistuje lepšia voľba ako mangold. Flavanoidy, ktoré sa v ňom nachádzajú, sú známe ako kyselina syringová, ktorá pomáha pri regulácii hladiny cukru v krvi.

Zlepšuje zdravie mozgu

Vitamín K a draslík napomáhajú kognitívnemu vývoju, zlepšujú pamäť a koncentráciu.

Zabraňuje srdcovým problémom

Je bohatý na antioxidanty, ktoré pomáhajú zmierniť zápal a urýchliť proces obnovy. Antioxidanty môžu tiež pomôcť znížiť vysoký krvný tlak, zmierniť tlak na srdce a žily.

Minerály ako horčík, draslík a vápnik pomáhajú telu uvoľňovať sodík, čím chránia žily a uľahčujú prietok krvi.

Spaľuje tukové usadeniny

Táto zelenina obsahuje málo kalórií a veľa vlákniny, ktorá podporuje metabolizmus. Vláknina spomaľuje rozklad tukov a uhľohydrátov, takže sa budete dlhšie cítiť sýti, čo znamená, že nebudete siahať po maškrtách hneď po jedle.

Zaujímavé, však? Zdieľajte článok aj so svojimi priateľmi.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*