Upravuje stolicu, čistí krv a chráni srdce: Jedlo, ktoré nám pomôže prečkať zimu bez toho, aby sme ochoreli!

Boh nám dáva jedlo v určitých obdobiach roka z nejakého dôvodu. Gaštan (Castanea sativa) je strom z čeľade bukovitý charakteristický svojimi červenohnedými plodmi.

1. Sýte jedlo

Sto gramov pečeného gaštanu má asi 245 kalórií, preto ovocie nazývame potravinou s vysokou energetickou hodnotou. Zaujímavosťou je, že jeho tepelnou úpravou sa zdvojnásobí kalorická hodnota a v ovocí sa zvýši množstvo bielkovín a sacharidov.

2. Jedlo pre bezlepkovú diétu

Viac ako štyridsať percent gaštanov tvorí škrob, preto sú vhodné na prípravu pyré, polievok a iných sladkých i slaných jedál. Vzhľadom na to, že obsahuje lepok, odporúča sa ľuďom, ktorí trpia celiakiou (alergiou na lepok) alebo sa mu v strave vyhýbajú.

3. Jedlo, ktoré stimuluje črevá

Gaštany sú výborným zdrojom vlákniny, ktorá znižuje hladinu zlého cholesterolu v krvi, ale zároveň stimuluje činnosť čriev, čiže zaručujú lepšiu a pravidelnejšiu stolicu.

4. Jedlo, ktoré chráni obličky a srdce

Gaštan je bohatý na draslík a fosfor, ako aj nenasýtené tuky, preto sa odporúča ľuďom trpiacim chorobami srdca a srdcovo-cievneho systému, ako aj pacientom s obličkami. Okrem toho má značné množstvo vitamínov A, B a C a tiež mangán, vápnik, chlór, železo a horčík.

5. Jedlo, ktoré posilňuje imunitu a kosti

Meď je minerál, ktorý zvyšuje pevnosť kostí, pomáha pri tvorbe červených krviniek, zlepšuje nervové funkcie a posilňuje imunitu organizmu. Osemdesiat gramov gaštanov denne pokryje pätinu potreby tohto minerálu, takže si ho určite vychutnajte.

Plus tip:

Na čo si dať pozor pri kúpe gaštanov? Pri kúpe čerstvých gaštanov vyberajte plody s lesklým povrchom a bez viditeľného poškodenia škrupiny.

Keď ich vezmete do ruky, váha by mala zodpovedať ich veľkosti. Vyhnite sa gaštanom, ktoré majú pri zatrasení dutý zvuk. Nazbierané alebo kúpené gaštany skladujte na tmavom a chladnom mieste.

Zdieľajte článok aj s priateľmi.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*