Mrkvová vňať obsahuje 6-krát viac vitamínu C ako koreň a je bohatšia na vitamín K ako ktorákoľvek iná zelenina. Okrem toho obsahuje bielkoviny a minerály.
Je výborným zdrojom vápnika a chlorofylu, takže čistí krv, lymfu a nadobličky od toxínov. Posilňuje kosti a svaly. Zlepšuje videnie. Veľké množstvo draslíka a vitamínu K znižuje krvný tlak, normalizuje metabolizmus, chráni pred osteoporózou a srdcovými chorobami.
Grécki lekári zaradili vňať mrkvy do zoznamu 600 rastlín účinných pri liečbe rakoviny. V homeopatii sa čaj z nej používa ako diuretikum na liečbu ochorení obličiek a odstránenie opuchov. Šťava sa môže použiť ako antiseptická ústna voda.
Žuvajte ju, aby ste sa zbavili zápachu z úst, vredov a krvácania z ďasien. Pre jej silný antiseptický účinok možno vňať zmiešať s medom a použiť na dezinfekciu rán. Obsahuje látky, ktoré stimulujú hypofýzu.
Poznámka:
V ruskom ľudovom liečiteľstve sa používa na stimuláciu maternice pri pôrode, preto by ich ženy v tehotenstve nemali jesť.
Ako použiť:
- Použite ju do šalátov spolu s cesnakom, zázvorom a korením.
- Môžete ju dať do polievok, vyprážať s inou zeleninou…
- Pre svoj liečivý účinok sa používa aj do štiav. Mladé vňať sa hodí k jablkám a inému ovociu.
Ak vás článok zaujal, zdieľajte ho aj so svojimi priateľmi.
Leave a Reply