Ryby sú považované za jednu z najzdravších potravín na svete. Je bohatá na bielkoviny (ktoré sa z nej, mimochodom, lepšie vstrebávajú ako z mäsa), zdravé mastné kyseliny, jód, fosfor a vitamíny skupiny B.
Okrem všetkých zdravotných výhod, ktoré telu poskytujú, obsahujú niektoré druhy rýb veľa tuku, a preto sa nie vždy zmestia do vášho denného príjmu kalórií.
Hovoríme o 5 najužitočnejších druhoch chudých rýb, ktoré by ste mali pridať do svojho jedálnička.
Treska
Treska je bohatým zdrojom kompletných bielkovín, mnohých makro a mikroelementov. Zároveň je nízkokalorický (90 kcal na porciu) a prakticky neobsahuje tuk. Pečená alebo dusená treska je skvelá na diétnu večeru, najmä ak pridáte zeleninu.
Pstruh
Pstruh je bohatý na vitamíny A, B12 a D, ako aj na plnohodnotné bielkoviny a omega-3 mastné kyseliny. Omega 3 sú nevyhnutné pre posilnenie stien krvných ciev, kontrolu hladiny cholesterolu v krvi a prevenciu kardiovaskulárnych ochorení.
Tuniak
Tuniak je považovaný za jeden z najzdravších druhov rýb. 100 gramov tuniaka obsahuje rekordných 22 g bielkovín, polovicu denného príjmu vitamínu D a plne pokryje potrebu tela pre najdôležitejší stopový prvok – selén.
Tuniaka sa dá kúpiť čerstvý alebo konzervovaný (dôležité je, aby bol vo vlastnej šťave, nie v oleji). Môžete ho pridať do šalátov a sendvičov.
Sardinky
Sardinky sú bohatým zdrojom vitamínu B12, ktorý telo potrebuje na tvorbu červených krviniek (erytrocytov), reguláciu nervových funkcií a syntézu nukleových kyselín.
Pravidelná konzumácia sardiniek navyše dokáže znížiť zlý cholesterol a predchádzať kardiovaskulárnym ochoreniam.
Tilapia
Tilapia je zásobárňou vitamínov a minerálov: obsahuje vitamíny B, E, K, soli kyseliny fosforečnej, užitočné mastné kyseliny, horčík, selén, zinok a železo.
Okrem toho 100 gramov tilapie obsahuje polovicu dennej hodnoty kompletných bielkovín, pričom kalorický obsah rýb je relatívne nízky.
Zaujal vás článok? Zdieľajte ho aj so svojimi priateľmi.
Leave a Reply