Upečený čokoládový krém je hustý a má v sebe espresso, ktoré len zvýrazňuje jeho chuť. Francúzsky čokoládový krém s kávou je francúzsky dezert, ktorý sa datuje do 17. storočia.
Pôvodne sa puding piekol v zdobených porcelánových pohároch, ale dnes sa zvyčajne pečie v mafinových formách. Tento dekadentný dezert sa podáva vychladený, vybratý z formy, v ktorej sa piekol.
Ingrediencie:
- 453 g sladkej smotany na šľahanie
- 1 čajová lyžička prášku na espresso
- 120 g tmavej čokolády nasekanej nadrobno
- 4 veľké žĺtky
- 2 lyžice kryštálového cukru
- štipka soli
- Šľahačka, na servírovanie
Recept na pečený čokoládový krém:
- Rúru rohrejeme na 160 C. Pripravíme si formu na pečenie muffinov, natrieme maslom.
- V strednom hrnci na strednom ohni vyšľaháme hustú smotanu s espresso práškom a varíme na miernom ohni za občasného miešania asi 10 minút. Keď vrie, odstavte z ohňa a pridajte nasekanú čokoládu. Nechajte čokoládu jednu minútu odstáť, potom šľahajte, kým sa čokoláda nerozpustí, nebude hladká a úplne premiešaná.
- V strednej miske vyšľaháme žĺtky, cukor a soľ, kým sa nespoja. Počas šľahania prilievame zmes horkej čokolády a sladkej smotany do žĺtkovej zmesi a šľahajte, aby sa spojila. Krém prelejte cez sitko do naberačky, aby ste odstránili prípadné hrudky. Formu na muffiny naplníme krémom, na vrchu necháme trochu miesta.
- Vložte do rúry. Pečte, kým okraje nestuhnú, 35 až 45 minút. Potom vyberte z rúry a nechajte vychladnúť na mriežke 30 minút. Formu s krémom zakryte hliníkovou fóliou a vložte do chladničky, kým nevychladne a nestuhne, asi 3 hodiny. Vyberieme z formy a na vrch natrieme šľahačku na podávanie.
Vychutnajte si francúzsky čokoládový krém s kávou!
Leave a Reply