Našli sme recept na marhuľový džem bez konzervantov:
Potrebujete:
- 5 kg marhúľ, zdravých, umytých a odkôstkovaných (neodstraňujte šupku)
- 2 kg cukru (najviac)
Príprava:
- Marhule prekrojte na polovice a poukladajte do hrnca. Potom položte hrniec na sporák, prikryte ho a pri vysokej teplote varte marhule až 15 minút. Z času na čas nadvihnite pokrievku a premiešajte, aby neprihoreli.
- Nesmie sa pridávať žiadna tekutina, pretože marhule hneď pustia šťavu a rozvaria sa v nej. Po 15 minútach znížte teplotu a marhule varte ďalšiu hodinu. Po celý ten čas sa o ne musíte starať, aby nezhoreli.
- Po hodine pridajte cukor a potom všetko spolu varte ďalších 20 minút. Po 20 minútach ich zložte z ohňa a potom ich nalejte do mierne zohriatych pohárov.
- Poháre zatvorte a nechajte džem vychladnúť. Uchovávajte ich na tmavom a suchom mieste!
Leave a Reply