Bylinkári touto rastlinou vyliečili tisíce ľudí: Lieči zápal žalúdka, čistí krv a pomáha pri srdcových chorobách!

Okrem tejto rastliny nebudete potrebovať žiadny liek. Rebríček obyčajný je trváca rastlina, ktorá patrí medzi liečivé. Veľakrát sa osvedčila v núdzových situáciách, keď bolo potrebné zastaviť krvácanie a zahojiť rany.

Väčšinou kvitne pri ceste, na pasienkoch, lúkach. Okrem svojej schopnosti ozdobiť vašu záhradu je rebríček známy aj v ľudovom liečiteľstve. Každý by mal mať vo svojej záhrade rebríček.

Ak nemáte záhradku, môžete ju pestovať v črepníku na terase alebo v menších dózach. Táto rastlina upokojuje svaly a lieči kŕče (protikŕčové), umožňuje uvoľňovanie plynov z tela, pôsobí protizápalovo a ničí červy v črevách.

Znižuje krvný tlak, upokojuje poruchy trávenia, ako je plynatosť, zápcha, žalúdočné problémy.

Čistí a posilňuje krv a tráviace orgány, je účinná pri liečbe pečene, sleziny, pankreasu, žltačky, horúčky, búšenia srdca, bolestí krížov a chrbta, nepravidelnej menštruácie, nespavosti, rôznych vyrážok a vredov.

Najčastejšie sa používa na zastavenie krvácania a liečbu rán. Čerstvé alebo sušené kvety tejto rastliny môžete priložiť napríklad na krvácajúcu ranu a samozrejme pritlačiť.

Spravidla už po 10-30 sekundách rana prestane krvácať, samozrejme to závisí od veľkosti rezu. Okrem toho slúži aj na zmiernenie bolesti v ranách a prevenciu infekcií.

Niektorí ľudia žuvajú čerstvé listy tejto rastliny na zmiernenie bolesti zubov. Používa sa aj pri varení. Čerstvé listy sa často používajú do rôznych druhov šalátov.

Je skvelá na čistenie pleti najmä pre ľudí, ktorí majú problémy s mastnou pokožkou. 1 šálku sušených kvetov rebríčka zalejte 2 pohármi vriacej vody, ochlaďte, preceďte a naneste na pokožku. To tiež upokojí pokožku a zníži podráždenie.

Môže zmierniť bolestivé menštruácie.

Najlepšie je piť čaj z rebríčka aspoň raz denne. Takto sa pripravuje:

Ingrediencie:

  • 1 polievková lyžica sušenej trávy yarrow
  • 1 šálka vriacej vody
  • Plátok citróna

Príprava čaju:

Sušenú bylinku vhoďte do šálky vriacej vody. Nechajte 10 minút odstáť. Scedíme a odstránime listy. Podľa vlastnej chuti pridajte plátok citróna alebo trochu medu.

Ak vás článok zaujal, zdieľajte ho aj so svojimi priateľmi.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*