Táto lahodná, jemne voňajúca bylinka je už dlho známym, bežne používaným kulinárskym korením. Za pozornosť stoja aj jej vedecky dokázané zdravotné účinky, ktorých zoznam je prekvapivo dlhý.
Štúdie napríklad ukázali, že môže pomôcť udržať rovnováhu sacharidov a cukrov v tele. Škorica má vďaka trom bielkovinám účinok podobný inzulínu.
Už štvrtina čajovej lyžičky škorice denne môže tiež znížiť riziko vzniku metabolického syndrómu o 10 až 30 percent. Je tiež známe, že má tráviace účinky, povzbudzuje chuť do jedla a posilňuje žalúdok.
Existujú tri druhy škorice. Najkvalitnejšia je cejlónska škorica, potom čínska škorica a nakoniec malabarská škorica. Dodáva sa v dvoch formách, mletá a celá.
V článku v kanadskom týždenníku World News sa uvádzajú nasledujúce choroby, ktoré možno úspešne liečiť zmesou škorice a medu.
Ochorenia srdca
Namiesto džemu alebo marmelády zmiešajte med a škoricu a ráno si ich natrite na chlieb. Znižuje hladinu cholesterolu v srdci a cievach a chráni pred infarktom.
Tí, ktorí už jeden prekonali, môžu pravidelnou konzumáciou predísť ďalšiemu. Med a škorica obnovujú pružnosť ciev, poskytujú úľavu pri dýchavičnosti a zvyšujú srdcový tep.
Artritída
Tí, ktorí trpia týmto ochorením, by mali každý deň ráno a večer zmiešať 2 lyžice medu a 1 lyžicu škorice v pohári teplej vody. Ak budete tento nápoj piť pravidelne, môžete sa zbaviť aj chronickej artritídy.
Z 200 pacientov, ktorí sa zúčastnili na pokusoch na univerzite v Copenhaven, sa 73 úplne zbavilo bolesti. Do jedného mesiaca boli pacienti, ktorí sa nemohli hýbať, schopní chodiť bez bolesti.
Zápal močového mechúra
V pohári vlažnej vody rozpustite 2 lyžice medu a 1 lyžicu škorice. Tento nápoj pite na odstránenie zápalu močového mechúra a močovodov.
Nadúvanie
Štúdie v Indii a Japonsku preukázali, že med a škorica zabraňujú tvorbe plynov počas tráviaceho procesu.
Imunitný systém
Každodenná konzumácia medu a škorice posilňuje imunitný systém, chráni ľudský organizmus pred vírusmi a baktériami, zabraňuje vírusovým infekciám.
Med má vysoký obsah železa a vitamínov a jeho pravidelná konzumácia posilňuje biele krvinky v boji proti vírusom a baktériám.
Cholesterol
Vysoká hladina cholesterolu sa znížila – o 10 % za dve hodiny – u pacientov, ktorí vypili 2 lyžice medu rozpusteného v 2 dl teplej vody a 3 čajové lyžičky škorice.
Používanie tejto metódy trikrát denne vylieči aj pacientov s chronicky vysokou hladinou cholesterolu.
Doterajšie štúdie ukázali, že originálny med pri samostatnej konzumácii – na dennej báze – zabraňuje zvyšovaniu hladiny cholesterolu.
Bolesť zubov
Zmes jedného dielu škorice a 5 dielov medu naneste trikrát na bolesť zubov a bolesť zmizne.
Kožné ochorenia
Med a škoricu možno použiť pri všetkých druhoch kožných zápalov. Tiež na ekzémy a pásový opar. Zmes naneste na poškodenú pokožku.
Prechladnutie
Ľudia, ktorí sú často prechladnutí, by mali trikrát denne počas troch dní konzumovať 1 lyžicu škorice zmiešanú s 1/4 lyžice vlažného medu. Týmto spôsobom možno liečiť prechladnutie, chronický kašeľ a čistiť priedušnice a priedušky.
Žalúdok
Med a škorica zaháňajú žalúdočné ťažkosti a chránia pred vznikom žalúdočných vredov. Konzumácia lyžice škorice a 2 lyžíc medu pred jedlom zabraňuje nadmernej tvorbe žalúdočných kyselín aj po ťažkých jedlách.
Úbytok hmotnosti
Každé ráno 1/2 hodiny pred raňajkami (na lačný žalúdok) a večer pred spaním vypite malú šálku škoricového medu. Pravidelnou konzumáciou možno dosiahnuť úbytok hmotnosti.
Chrípka
Španielski vedci dokázali, že med obsahuje prírodné látky, ktoré ničia chrípkové kmene.
Vredy
Zmiešajte jednu lyžicu škorice v troch lyžiciach medu. Vzniknutú zmes naneste na vred pred spaním a ráno ju zmyte teplou vodou. Po týždni liečby vred zmizne.
Dlhý život
Ťažkosti spojené so starobou môžete znížiť pravidelným pitím čaju z medu a škorice. V 3 pohároch vody uvarte 4 lyžice medu a 1 lyžicu škorice. Odporúča sa piť 1/4 šálky tohto čaju 3-krát denne.
Onkologické ochorenia
Nedávny výskum v Japonsku a Austrálii ukázal, že rakovinu kostí, žalúdka a čriev možno účinne liečiť. Ľudia s týmito ochoreniami by mali trikrát denne počas jedného mesiaca konzumovať lyžicu medu a lyžicu škorice.
Chronická únava
Cukor v mede pomáha udržiavať fyzickú výdrž. Pacienti vo vyššom veku, ktorí konzumovali med a škoricu v pomere 1:1, boli pohyblivejší a svižnejší.
Dr. Milton, ktorý tento výskum uskutočnil, tvrdí, že lyžica medu a lyžička škorice rozmiešané vo vode a konzumované niekoľkokrát denne, najmä však o 15. hodine (keď začínajú ubúdať fyzické sily), obnovia vitalitu organizmu do týždňa.
Zápach z úst
Nepríjemnému zápachu z úst sa dá predísť ranným vyplachovaním úst medom a škoricou rozmiešanou v teplej vode. Zabezpečí to svieži dych počas celého dňa.
Zdieľajte článok aj so svojimi priateľmi.
Leave a Reply