Najlepšie a najhoršie jedlá pre ľudí nad 40 rokov!

Možno ste kedysi jedli, čo ste chceli, bez zdravotných následkov. Možno na tie roky spomínate s nostalgiou, no nič netrvá večne.

Po 40-tke sa metabolizmus spomaľuje, hladina estrogénu klesá a zvyšuje sa potreba určitých živín. V tomto bode pravdepodobne musíte urobiť múdrejší výber potravín, aby ste si udržali váhu a zostali zdraví.

Nižšie teda uvidíte najlepšie možnosti výživy po 40!

Ryby

Ryby a morské plody sú kľúčovým zdrojom bielkovín s vysokou biologickou hodnotou. Sú bohaté na vitamín D, zinok a selén, dobrý zdroj železa a majú nízky obsah nasýtených tukov.

Predovšetkým tučné ryby sú bohaté na polynenasýtené omega-3 mastné kyseliny, ktoré pomáhajú predchádzať koronárnej chorobe srdca a mozgovej príhode a možno aj iným chronickým ochoreniam, ako je osteoporóza a demencia.

Orechy

Konzumácia nesolených orechov pomáha regulovať chuť do jedla, čo môže uľahčiť kontrolu hmotnosti. Vlašské orechy poskytujú rastlinné bielkoviny, zdravé tuky, draslík, vlákninu a ďalšie živiny spojené s dobrým zdravím.

Okrem toho sú orechy bohaté na arginín, aminokyselinu potrebnú na tvorbu oxidu dusnatého, ktorý uľahčuje prietok krvi do srdca a mozgu uvoľnením ciev.

Strukoviny

Strukoviny obsahujú horčík na ochranu pred srdcovými chorobami, mŕtvicou, cukrovkou 2. typu a osteoporózou.

Sú tiež bohaté na draslík, ktorý je potrebný na udržanie dobrého stavu srdca, mozgu, obličiek, svalového tkaniva a ďalších dôležitých orgánových systémov ľudského tela.

Jogurt

Jogurt poskytuje takmer všetky živiny, ktoré telo potrebuje každý deň. Je známe, že je hlavným zdrojom vápnika, ktorý je nevyhnutným stavebným kameňom pre zdravé zuby a kosti.

Len jedna šálka jogurtu pokryje 49 % dennej odporúčanej dávky vápnika.

Je tiež bohatý na vitamíny B, najmä vitamín B12 a riboflavín, ktoré chránia vaše srdce a cievy a chránia pred rôznymi vrodenými chybami.

Obsahuje tiež živé mikroorganizmy (vznikajúce fermentáciou mlieka), ktoré sú zodpovedné za rovnováhu črevnej flóry, ktorá je zodpovedná za správne fungovanie čreva a predchádzanie gastrointestinálnym problémom.

Potraviny, ktorým sa treba vyhnúť

Cukor

Odborníci odporúčajú obmedziť pridaný cukor na 50 gramov denne pri diéte s 2000 kalóriami.

Pravidelná konzumácia cukru môže viesť k prírastku hmotnosti, ktorý je spojený s 13 typmi rakoviny, vrátane rakoviny prsníka (postmenopauzálnej), vaječníkov a endometria.

Podľa Amerického inštitútu pre výskum rakoviny (AICR) je udržiavanie si zdravej hmotnosti počas celého života to najdôležitejšie, čo môžete urobiť, aby ste sa ochránili pred rakovinou.

Aj keď nemáte nadváhu, príliš veľa cukru je spojené s vyššou pravdepodobnosťou úmrtia na srdcové choroby.

Vysoko spracované mäso

Obmedzenie spracovaného mäsa znižuje riziko rakoviny hrubého čreva. AICR varuje pred konzumáciou mäsa, ktoré je údené, solené, fermentované alebo má konzervačné látky, ako sú párky, klobása, saláma, slanina a údeniny a šunka.

Vedecké dôkazy ukazujú, že riziko rakoviny hrubého čreva sa začína zvyšovať už pri nízkej konzumácii spracovaného mäsa, ktoré obsahuje dusičnany.

Alkohol

Vzťah medzi konzumáciou aj malého množstva alkoholu a vznikom rôznych typov rakoviny je silný, upozorňuje v novej správe Americká spoločnosť pre klinickú onkológiu (ASCO).

Muži aj ženy, ktorí konzumujú veľké množstvo alkoholu, majú o 500 % zvýšené riziko rakoviny hlavy a krku v dôsledku priameho kontaktu tkaniva s karcinogénmi.

Zdieľajte článok aj so svojimi priateľmi.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*