ZNIŽUJE CHOLESTEROL A SLÚŽI AKO PREVENTÍVA MNOHÝCH OCHORENÍ: Lekármi odporúčané jedlo je plné bielkovín.

Zvýšený cholesterol je pre zdravie obzvlášť nebezpečný, pretože nespôsobuje špecifické príznaky a dá sa zistiť len krvným testom.

Nie je nezvyčajné, že hodnoty sú zvýšené dlho pred oficiálnym potvrdením od lekára a hromadenie zlého LDL cholesterolu môže spôsobiť vážne kardiovaskulárne problémy.

Našťastie sa vysoký cholesterol dá upraviť stravou a vedci z Harvardu odporúčajú na zníženie cholesterolu najmä jednu potravinu.

„Jedna zložka nachádzajúca sa v rôznych potravinách môže pomôcť znížiť hladinu cholesterolu,“ tvrdia odborníci z tejto prestížnej univerzity. Ide o sóju a Britská zdravotnícka organizácia ju označuje za „dokonalú“ potravinu pre zdravé srdce.

Je dokázané, že po menopauze sa u žien zvyšuje hladina zlého cholesterolu. Izoflavóny (rastlinné zložky v sóji, ktoré pôsobia ako oslabený hormón) napodobňujú úlohu estrogénu, preto lekári sóju odporúčajú ženám, ktoré prechádzajú týmto životným obdobím.

Sója je výbornou náhradou mäsa, pretože obsahuje menej nasýtených mastných kyselín (ktoré zvyšujú hladinu cholesterolu v krvi).

Sója je nielen dobrým zdrojom bielkovín, ale je tiež bohatá na rastlinnú vlákninu, vitamíny B komplexu a antioxidanty. Zaraďte do svojho jedálnička: sójové bôby, cereálie so sójou,  jogurt, syr tofu…

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*