Naša každodenná strava do značnej miery určuje pravdepodobnosť zlomeniny. Štúdia vykonaná výskumníkmi z University of Leeds ukázala, že konzumácia mäsa je prospešná a výrazne znižuje toto riziko, konkrétne v bedrovom kĺbe.
Naproti tomu vyhýbanie sa mäsu zdvojnásobuje pravdepodobnosť prasknutia alebo zlomenia kostnej štruktúry v kĺbe ako ľudia, ktorí zo svojho jedálnička nevylučujú žiadnu potravinovú skupinu.
Preto by vegetariáni mali zvážiť možné zdravotné prínosy tejto diéty oproti problémom, ktoré môžu vzniknúť v pohybovom aparáte.
„Zlomeniny bedrového kĺbu sú kvôli rastúcej a starnúcej populácii stále väčším zdravotným problémom. Percento ľudí s chorobami ako sarkopénia a osteoporóza neustále rastie, čo zvyšuje riziko pádov a zlomenín.
Zlomenina bedrového kĺbu obzvlášť zaťažuje kvalitu života pacientov a ich rodín, pretože obmedzuje nezávislosť, sebaobsluhu a mobilitu. Z týchto dôvodov môžu nepriamo spôsobiť straty na životoch.
Komu hrozí zlomenina bedra?
V posledných rokoch je v západnom svete na vzostupe prijímanie diét, ktoré neobsahujú mäso, dokonca ani mliečne výrobky a vajcia, a dôvody sú medicínske, ekologické a etické.
Ukázalo sa, že tí, ktorí obmedzujú príjem ovocia, zeleniny, obilnín, strukovín, orechov, olejov a možno aj bieleho mäsa, mliečnych výrobkov a vajec, znižujú riziko kardiovaskulárnych ochorení a rakoviny.
Výskum však ukazuje, že nedostávajú živiny, ktoré podporujú zdravie pohybového aparátu, majú nižší BMI a hustotu kostí, svalovú hmotu a silu, ale ani rastový faktor podobný inzulínu 1 (ktorý súvisí so zníženou hustotou kostí), faktory, ktoré viesť k zvýšenému riziku zlomenín.
Čo ukázal výskum?
Aby výskumníci z University of Leeds konkrétne preskúmali riziko zlomeniny bedra, analyzovali údaje od 413 914 mužov a žien, ktorí boli klasifikovaní buď ako pravidelní jedáci mäsa (jedli mäso päť alebo viackrát týždenne) alebo príležitostní jedáci mäsa (konzumovali mäso), menej ako päťkrát do týždňa), buď ako “rybožravci” (jedli ryby, ale nie mäso), alebo ako vegetariáni (jedli mliečne výrobky a vajcia, ale nie ryby alebo mäso), alebo ako prísni vegetariáni čiže vegáni (nejedli žiadne mliečne výrobky a vajcia).
Účastníci poskytli informácie o svojej strave, ktorá korelovala s údajmi o zlomeninách bedra získanými zo zdravotných záznamov počas obdobia sledovania.
Našli 3 503 ľudí, ktorí utrpeli zlomeniny bedra. Hoci celkové riziko bolo nízke, relatívne riziko u vegetariánov a nejediacich mäso bolo vysoké. Vedci zistili, že vegetariáni mali o 50 % vyššie riziko bez ohľadu na pohlavie.
Medzi príležitostnými a pravidelnými konzumentmi mäsa sa nezistil žiadny rozdiel, zatiaľ čo u ľudí, ktorí jedli ryby, bolo riziko o 8% vyššie v porovnaní s tými, ktorí pravidelne jedli mäso.
Podľa vedcov je dôvodom zvýšeného rizika znížený index telesnej hmotnosti, ktorý malo veľké percento vegetariánov a o 17 % menšia pravdepodobnosť, že splní odporúčania pre príjem bielkovín.
„Ako človek starne, svalová hmota a sila ubúda. Začína relaxáciou a prechádza do straty čistej svalovej hmoty tela a následne aj funkčnosti. Ľudia v strednom veku strácajú každých 10 rokov približne 8 % svalovej hmoty, pričom miera potom dosahuje až 25 %.
Zodpovedajúca strata pevnosti sa pohybuje od 12-15% za 10 rokov. Odhaduje sa, že až polovica ľudí nad 80 rokov trpí týmto patologickým stavom, ktorý obmedzuje svalovú silu a vytrvalosť.
Dôsledkom tohto prirodzeného vývoja je zníženie rovnováhy a stability chôdze a nárast pádov, ktoré spôsobujú zlomeniny.
Kosti sú tiež ovplyvnené starnutím. Ide o prirodzenú progresiu, pri ktorej sa kosti postupne opotrebovávajú, stenčujú a sú krehkejšie.
Znížená hustota kostí (osteoporóza) postihuje viac ako 200 miliónov ľudí na celom svete. Ženy po menopauze čelia väčším problémom. Dôkazy ukazujú, že 1 z 3 žien a 1 z 5 mužov si po 50. roku života zlomí kosť.
Čo robiť
Diéta (rovnako ako cvičenie) ovplyvňuje pravdepodobnosť zlomeniny bedra.
Jeho vyhýbanie sa určuje príjmom niektorých živín, ako je vápnik a vitamín D, bielkoviny, vitamín B12, zinok a n-3 mastné kyseliny, ktoré sa nachádzajú najmä v živočíšnych produktoch.
V dôsledku toho sú vegetariáni, ktorí nekonzumujú mäso, hydinu, ryby a morské plody, a najmä vegáni, ktorí tiež vylučujú zo svojho jedálnička všetky vedľajšie živočíšne produkty, vážne ohrození zlomeninami.
Aby sa vyhli tejto možnosti, mala by…
- strava obsahovať dostatok bielkovín
- udržiavať zdravý index telesnej hmotnosti
- pravidelne cvičiť, aby nedošlo k strate svalovej hmoty
- mať dobrú rovnováhu a správnu chôdzu.
Ak sa tieto opatrenia nedodržia, každý pád môže viesť k zlomenine bedra. Možnosť zlomeniny kĺbu je významná aj pre tých, ktorí trpia osteoporózou bez predchádzajúceho pádu alebo iného zranenia.
Leave a Reply