Črevo: Dva znaky vážneho problému – 3 spôsoby, ako ho vyriešiť!

Zdravie čriev je veľmi dôležité pre zdravie celého organizmu. Existuje niekoľko charakteristických znakov, ktoré ukazujú, že črevo má problém a musíte prijať opatrenia.

A keďže sa počet prípadov rakoviny hrubého čreva u ľudí mladších ako 50 rokov zvyšuje, udržiavanie dobrého zdravia čriev je dôležitejšie ako kedykoľvek predtým.

Ale neexistuje žiadna zázračná pilulka na zlepšenie zdravia čriev. Len strava vám podľa gastroenterológa doktora Willa Bulsiewicza pomáha mať zdravé a bezproblémové črevá.

Dva príznaky nezdravého čreva, ktoré vám hovoria, že niečo nie je v poriadku:

1. Nadúvanie

Čo sa týka nadúvania, doktor Bulsiewicz pre Business Insider hovorí: „Nemyslím malé nadúvanie, myslím chronické problémy s ním. To svedčí o tom, že vaše črevá sa snažia spracovať a stráviť vaše jedlo.“

Ľudia si často mylne mýlia nadúvanie ako neznášanlivosť niektorých potravín, preto ich vynechávajú.

Ale Dr Bulsiewicz poukazuje na to, že je to v konečnom dôsledku znak toho, že človek potrebuje jesť viac týchto potravín, ako je fazuľa a šošovica, pretože črevá nie sú zvyknuté ich tráviť.

2. Nedostatok energie

Zdravie čriev je spojené s fungovaním všetkých telesných systémov, takže nezdravé črevá môžu spôsobiť ďalšie zdravotné problémy, ako sú autoimunitné ochorenia, reumatoidná artritída, Crohnova choroba a ulcerózna kolitída, stavy, ktoré vedú k nedostatku energie.

„Keď zmeníte stravu, posilníte svoje črevné mikróby a vaša energetická hladina sa veľmi rýchlo zlepší, rovnako ako spánok, ak máte autoimunitné ochorenie alebo chronický zápal,“ hovorí doktor Bulsiewicz.

3 spôsoby, ako si vyliečiť črevá

  • Zamerajte sa na vlákninu
  • Vyberte si rôzne jedlá
  • Jedzte fermentované potraviny

1. Musíte si vybrať potraviny s vlákninou

„Vláknina je potravina, ktorá vyživuje črevné mikróby. Je to ich obľúbené jedlo a dodáva im energiu. „Vláknina pochádza z rastlinných potravín, teda ovocia a zeleniny, ale aj celozrnných výrobkov, semien, orechov a strukovín,“ poznamenáva doktor Bulsiewicz.

2. Pestrosť našej stravy je nevyhnutná

Doktor Bulsiewicz vám odporúča jesť 30 rastlín týždenne, či už ide o ovocie, zeleninu, korenie alebo kávu.

30 nie je „nejaká magická hranica“, ale je to užitočný spôsob, ako nezabudnúť na rozmanitosť vašej stravy a vybrať si rôzne potraviny s živinami a vlákninou.

Tiež Dr Bulsiewicz radí skúšať nové jedlá, nové jedlá v reštauráciách. Je to dobrý spôsob, ako pridať viac rozmanitosti do vašej stravy.

3. Jedzte fermentované potraviny

„Zvýšením príjmu fermentovaných potravín môžeme posilniť zdravie nášho mikrobiómu a znížiť zápal,“ hovorí doktor Bulsiewicz, ktorý poznamenáva, že takéto potraviny sa spájajú s rôznorodejším črevným mikrobiómom.

Medzi fermentované potraviny patria kyslé uhorky, ale aj horká čokoláda.

Je článok prínosom? Zdieľajte ho aj so svojimi priateľmi na Facebooku.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*