Každý vie, že strava s vysokým obsahom cukrov a tukov nie je dobrá pre nikoho. Informovanosť je jedna vec, horšie je to s vylúčením čokolád a sladkých pochutín z dennej ponuky.
Vedci zistili, prečo je pre nás také ťažké vzdať sa sladkostí a čipsov.
1. Čo sa stane, ak budeme jesť sladkosti každý deň?
Preferuje mozog nezdravé maškrty? Prečo, keď zjeme jednu čokoládu túžime po ďalšej? Vedci z Inštitútu Maxa Plancka v Kolíne nad Rýnom v spolupráci s Yale University sa rozhodli odpovedať, prečo sú sladkosti návykové.
Vedci vysvetlili, prečo je také ťažké vzdať sa sladkostí. Toto jedlo je návykové (Getty Images)
Počas experimentu jedna skupina subjektov dostávala pre porovnanie každý deň sladký a tučný puding počas ôsmich týždňov – druhej skupine bol podávaný puding s rovnakou kalorickou hodnotou, ale s menším obsahom tuku. Všetci účastníci testov boli pravidelne vyšetrené, napr. pre mozgovú činnosť .
Po dvoch mesiacoch vedci zistili, že mozgové zmeny boli oveľa silnejšie v prvej skupine. Ukázalo sa, že potraviny s vysokým obsahom tuku a cukru najsilnejšie aktivovali dopaminergný systém , ktorý je dôležitým prvkom systému odmeňovania, ktorý ovplyvňuje motiváciu a emocionálne reakcie.
2. Mozog a sladké a mastné občerstvenie
„Naše merania ukázali, že mozog sa doslova remodeluje jedením čipsov, čokolád a iných sladkostí , a v dôsledku toho sa podvedome učí preferovať tieto druhy ‚sýtiacich‘ alebo ‚odmeňujúcich‘ potravín,“ povedal Dr Marc Tittgemeyer, jeden z autorov štúdie.
Už po ôsmich týždňoch diéty s vysokým obsahom cukru a tukov sa v mozgu vytvorili nové spojenia – ukazujú, ako rýchlo sa stávate „ závislými “ na takejto strave a prečo je tak ťažké zmeniť nezdravé návyky.
Vedci poukazujú na to, že pravidelná konzumácia týchto typov výrobkov môže spôsobiť dlhodobé zmeny v štruktúrach mozgu, ktorý začne čítať potraviny s vysokým obsahom tuku a cukru ako odmenu, a tak vyžaduje viac.
Výskum bol publikovaný v Cell Metabolism.
– Naša tendencia jesť potraviny s vysokým obsahom tuku a cukru, čo je charakteristické pre tzv. Západnú stravu môže byť vrodená alebo sa môže vyvinúť v dôsledku nadváhy.
Veríme však, že najčastejšie sa túto preferenciu naučí mozog – vysvetľuje Dr. Sharmili Edwin Thanarajah, vedúci výskumnej skupiny.
Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!
Leave a Reply