Prišla sezóna marhúľ, kedy sa vyrábajú božské zaváraniny, džemy, kompóty a tie najchutnejšie koláče. V tomto čase starenky používali na prípravu marhuľového lekváru obrovský kotol.
Nižšie uvádzame jeden taký recept, ktorý vychádza z prastarého receptu starej mamy. Bolo to také chutné a výnimočné, že dlhé desaťročia tento recept používala v lete celá dedina.
Ingrediencie:
- 4 kg marhúľ
- 120 dkg kryštálového cukru
- Benzoát sodný
Príprava:
Marhule dôkladne umyjeme, zbavíme jadierok a ak treba, vykrojíme nahnité, nevzhľadné časti. Rozpolené broskyne dôkladne roztlačíme a takto ovocie preložíme do väčšej nádoby, v ktorej budeme variť. Prisypeme cukor, potom benzoan sodný a všetko varíme na miernom ohni.
Poháre na zaváranie dôkladne umyte a nechajte vyschnúť. Nakoniec nalejte džem až po ústie pohára a potom ho vzduchotesne uzavrite. Fľašu otočte na pár minút hore dnom, potom ju na 2-3 dni zabaľte do teplej utierky a nechajte vychladnúť.
Páči sa Vám recept? Zdieľajte ho aj ďalej so svojii priateľmi.
Leave a Reply