Recept na božský marhuľový džem mojej babičky, ktorý je obľúbený v celej dedine!

Prišla sezóna marhúľ, kedy sa vyrábajú božské zaváraniny, džemy, kompóty a tie najchutnejšie koláče. V tomto čase starenky používali na prípravu marhuľového lekváru obrovský kotol.

Nižšie uvádzame jeden taký recept, ktorý vychádza z prastarého receptu starej mamy. Bolo to také chutné a výnimočné, že dlhé desaťročia tento recept používala v lete celá dedina.

Ingrediencie:

  • 4 kg marhúľ
  • 120 dkg kryštálového cukru
  • Benzoát sodný

Príprava:

Marhule dôkladne umyjeme, zbavíme jadierok a ak treba, vykrojíme nahnité, nevzhľadné časti. Rozpolené broskyne dôkladne roztlačíme a takto ​​ovocie preložíme do väčšej nádoby, v ktorej budeme variť. Prisypeme cukor, potom benzoan sodný a všetko varíme na miernom ohni.

Poháre na zaváranie dôkladne umyte a nechajte vyschnúť. Nakoniec nalejte džem až po ústie pohára a potom ho vzduchotesne uzavrite. Fľašu otočte na pár minút hore dnom, potom ju na 2-3 dni zabaľte do teplej utierky a nechajte vychladnúť.

Páči sa Vám recept? Zdieľajte ho aj ďalej so svojii priateľmi.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*