Vedci z University of Leeds použili údaje od 500 000 ľudí, aby preskúmali možnú súvislosť medzi konzumáciou mäsa a rozvojom demencie, ktorá celosvetovo postihuje 5-8 % populácie nad 60 rokov.
Ako sa uvádza v príslušnej publikácii v American Journal of Clinical Nutrition, zistili, že konzumácia 25-gramovej porcie spracovaného mäsa denne – množstvo rovnajúce sa porcii slaniny – je spojené so 44 % zvýšeným rizikom vzniku demencie.
Zistenia tiež naznačujú, že konzumácia určitého množstva nespracovaného červeného mäsa, ako je hovädzie, bravčové alebo teľacie mäso, by mohla mať ochranné účinky, pričom ľudia konzumujú 50 g. za deň je o 19 % nižšia pravdepodobnosť vzniku demencie.
„Celosvetovo prevalencia demencie narastá a strava by v tom mohla zohrávať úlohu ako modifikovateľný faktor.
Náš výskum pridáva k rastúcemu množstvu dôkazov spájajúcich konzumáciu spracovaného mäsa so zvýšeným rizikom rôznych neprenosných chorôb,“ komentuje vedúci výskumník Dr. Huifeng Zhang.
Údaje, ktoré vedci študovali, zahŕňali informácie, ako napríklad, ako často jedli rôzne druhy mäsa, pričom šesť možností sa pohybovalo od nikdy po jeden alebo viackrát denne.
Je tiež potrebné poznamenať, že štúdia nehodnotila vplyv vegetariánskej stravy na riziko demencie, ale zahŕňala údaje od ľudí, ktorí uviedli, že nejedia žiadne červené mäso.
Prípadov demencie, ktoré sa objavili počas priemerného obdobia sledovania osem rokov, bolo 2 896.
Títo ľudia boli vo všeobecnosti starší, menej finančne vzdelaní, fajčiari, menej fyzicky aktívni, s väčšou pravdepodobnosťou mali mozgovú príhodu a rodinnú anamnézu demencie, ako aj nosiče génu úzko spojeného s demenciou.
V skúmanej populácii bolo tiež diagnostikovaných viac mužov ako žien s demenciou.
Podľa zistení mali niektorí ľudia tri až šesťkrát vyššiu pravdepodobnosť vzniku demencie v dôsledku potvrdených genetických faktorov, ale štúdia naznačuje, že riziká konzumácie spracovaného mäsa boli rovnaké bez ohľadu na to, či osoba mala genetickú predispozíciu na rozvoj demencie alebo nie.
Ako uvádzajú autori, konzumácia mäsa už bola spojená s rizikom demencie, ale toto sa považuje za prvú rozsiahlu účastnícku štúdiu, ktorá skúma spojenie medzi konkrétnymi druhmi a množstvami mäsa a rizikom rozvoja demencie.
“Je potrebné ďalšie potvrdenie, ale smer účinkov je spojený so súčasnými zásadami zdravého stravovania, ktoré uvádzajú, že nižší príjem nespracovaného červeného mäsa by mohol byť zdraviu prospešný.
Táto analýza je prvým krokom k pochopeniu, či to, čo jeme, ovplyvňuje riziko vzniku demencie,“ uzatvárajú vedci.
Leave a Reply