Zázračný“ olej z tresky: Pred akými chorobami nás chráni?

Tresčí olej, ako naznačuje jeho názov, je esenciálny olej extrahovaný z pečene „tresky“ alebo „tresky“ ryby (Gadus morhua).

Olej z tresčej pečene sa zvyčajne užíva ako doplnok stravy. Je jedným z najlepších zdrojov omega-3 mastných kyselín (EPA a DHA). Obsahuje relatívne vysoké množstvo vitamínu A a vitamínu D.

Presná koncentrácia živín v oleji z tresčej pečene závisí od druhu rýb čeľade Gadus, z ktorých olej pochádza.

Rozdiel medzi olejom z tresky a inými rybími olejmi je v tom, že pochádzajú z tkaniva rýb, ako je tuniak, pstruh, makrela, sleď, losos a treska. Naproti tomu tresčí olej sa získava výlučne z tresčej pečene.

Obsahuje nižšie množstvo omega-3 mastných kyselín ako iné rybie oleje. Ale jednoznačne väčšie množstvo vitamínov A a D.

Čo ponúka tresčí olej pre vaše zdravie

Okrem toho, že olej z tresčej pečene je dobrým zdrojom živín, môže mať aj niektoré veľmi dôležité liečivé vlastnosti. Všeobecne sa považuje za dôležitú pomoc pri zmierňovaní stuhnutosti kĺbov spojenej s artritídou.

Priaznivo pôsobí na kardiovaskulárne zdravie a urýchľuje hojenie rán na zuboch, nechtoch, vlasoch a pokožke.

Je to „správny“ druh tuku

Tuk je nevyhnutný pre každú jednu bunku vo vašom tele. Jedenie správnych druhov tukov (ako sú omega-3 mastné kyseliny v oleji z tresčej pečene) vám pomôže mať zdravšiu a žiarivú pokožku.

Zlepšíte aj schopnosť tela absorbovať vitamíny a minerály a posilníte imunitný systém.

Keď konzumujeme tuk, mozog dostane signál, aby „vypol“ našu chuť do jedla. Zdravé tuky v jedle pomáhajú spomaliť rozklad sacharidov na cukor. To vám pomôže udržať hladinu cukru v krvi stabilnú.

Artritída

Nemecká vedecká štúdia, ktorá zahŕňala 43 pacientov s reumatoidnou artritídou, ktorí užívali 1 g oleja z treščej pečene každý deň po dobu 3 mesiacov, ukázala, že u pacientov došlo k zníženiu intenzity bolesti zo stuhnutosti kĺbov.

Ďalšia štúdia dospela k záveru, že olej z tresčej pečene môže pomôcť aj ľuďom trpiacim osteoartrózou. Vedci z Cardiffskej univerzity zistili, že olej z tresčej pečene pomohol pacientom znížiť bolesť a poškodenie kĺbovej chrupavky spôsobené osteoartrózou.

Znížila tiež potrebu výmeny kĺbov. Vedci vo svojej štúdii zistili, že olej z tresčej pečene znižuje množstvo enzýmov spojených s bolesťou a poškodením chrupavky spôsobeným osteoartritídou.

Makulárna degenerácia

Niekoľko štúdií ukázalo, že omega-3 mastné kyseliny podporujú zdravie očí a zabraňujú makulárnej degenerácii. Ďalšie živiny, o ktorých sa zistilo, že sú užitočné pri prevencii makulárnej degenerácie, sú karotenoidy.

Tie môžu minimalizovať poškodenie a znížiť riziko vzniku ochorenia. Olej z tresčej pečene je tiež bohatý na karotenoidy. V skutočnosti bol vitamín A prvýkrát objavený v maslových tukoch a oleji z tresčej pečene v roku 1913!

Ischemická choroba srdca

Denný príjem oleja z tresčej pečene môže pomôcť predchádzať koronárnej ateroskleróze. Výskum publikovaný vo vedeckom časopise Lipids dospel k záveru, že konzumácia iba 1,5 g N-3 mastných kyselín denne viedla k výraznému zníženiu rozvoja koronárnych srdcových chorôb.

Rozumové schopnosti

Tresčí olej obsahuje veľké množstvo vitamínu D. Súvisiaca štúdia bola publikovaná vo vedeckom časopise Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry. Autori dospeli k záveru, že vitamín D môže hrať kľúčovú úlohu pri udržiavaní funkcie mozgu, keď ľudia starnú.

Znížené riziko cukrovky

Niekoľko štúdií preukázalo inverzný vzťah medzi koncentráciami vitamínu D v tele a rizikom cukrovky 2. typu. U ľudí s týmto typom cukrovky môže mať nedostatočná hladina vitamínu D nepriaznivý vplyv na sekréciu a rezistenciu inzulínu a glukózy.

V jednej konkrétnej štúdii mali deti, ktoré užívali 2 000 IU/deň vitamínu D, o 88 % nižšie riziko vzniku cukrovky 1. typu do veku 32 rokov.

Zdravé tehotenstvo

Tehotné ženy s nedostatkom vitamínu D sú vystavené väčšiemu riziku vzniku preeklampsie. Je tiež pravdepodobnejšie, že pri pôrode budú vyžadovať cisársky rez.

Nízky obsah vitamínu D v tele je tiež spojený s gestačným diabetom a bakteriálnou vaginózou u tehotných žien.

Je tiež dôležité poznamenať, že nadmerne vysoké hladiny vitamínu D počas dtrvanie tehotenstva súvisí s nárastom potravinových alergií u dieťaťa počas prvých dvoch rokov života.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*