Diagnóza rakoviny prsníka je jednou z najväčších nočných môr žien. Zhruba 10 % prípadov môže súvisieť s genetickým determinizmom, ďalších 90 % je spôsobených faktormi prostredia a životným štýlom.
Podľa nedávnych štúdií možno riziko rakoviny znížiť vyhýbaním sa chemikáliám, ktoré sa nachádzajú v produktoch, ktoré používame každý deň.
Toxické chemikálie
Metyl eugenol v pesticídoch a spracovaných potravinách. Spomaľovače horenia, polyesterové živice, plastové polyméry a tuhé polyuretánové peny. Akrylamid: nachádza sa v čipsoch a tabakovom dyme.
Aromatické amíny: polyuretán, pesticídy, azofarbivá. Benzén: v tabakovom dyme, odstraňovačoch farieb, farbách, tmeloch, náteroch, palivách a motorových olejoch.
Halogénované organické rozpúšťadlá: v aerosólových hnacích plynoch, pesticídoch, pri spracovaní potravín, benzínových prísadách a odstraňovačoch farieb a škvŕn. Etylén (EtO) a propylénoxid (PO).
1,3-butadién, ktorý sa nachádza v cigaretovom dyme, výfukových plynoch áut, benzínových výparoch a znečisťujúcich látkach emitovaných priemyselnými zariadeniami.
Prípravky obsahujúce hormóny a nehormonálne lieky, ktoré majú hormonálnu aktivitu. MX: Jeden z genotoxických vedľajších produktov dezinfekcie pitnej vody.
PFOA – kyselina perfluóroktánová, ktorá sa nachádza v antistatickom nátere kobercov a nábytku. Nitro-PAH: Znečistenie ovzdušia. PAU (polycyklické aromatické uhľovodíky): tabakový dym, znečistenie ovzdušia a spálené potraviny.
Ocratoxín A (prírodný mykotoxín): môžu ním byť kontaminované obilniny a bravčové mäso. Styrén: potraviny, ktoré prišli do kontaktu s polystyrénom.
Iné vinné produkty
Parabény používané v antiperspirantoch a mnohých kozmetických prípravkoch vykazujú estrogénnu aktivitu v bunkách rakoviny prsníka. Rovnakým spôsobom vedie chlorid hlinitý k molekulárnym transformáciám v rakovinových bunkách.
12 preventívnych tipov
- 1. Vyhnite sa cukru, spracovaným potravinám a potravinám na báze obilia.
- 2. Stanovte si zdravý limit príjmu bielkovín, jedzte viac zdravých tukov: bio vajcia, avokádo, kokosový olej, olejnaté semienka, orechy, morské ryby.
- 3. Konzumujte prírodný vitamín A z potravín, ako sú bio vaječné žĺtky, surové maslo, hovädzia alebo kuracia pečeň.
- 4. Jód je nevyhnutný stopový prvok pre syntézu hormónov a jeho nedostatok môže prispieť k rozvoju rakoviny prsníka.
- 5. Výživa črevnej flóry: zaveďte do svojho jedálnička konzumáciu probiotík alebo prirodzene fermentovaných potravín.
- 6. Vyhýbajte sa geneticky modifikovaným potravinám.
- 7. Nedovoľte, aby sa mäso pripálilo.
- 8. Konzumujte iba fermentované sójové produkty.
- 9. Pite každý deň prírodné zeleninové šťavy, ktoré konzumujete čerstvo pripravené.
- 10. Zaraďte do svojho jedálnička zelenú listovú zeleninu, zelené bylinky a bylinky.
- 11. Užívajte kurkumu, ktorá je účinným prostriedkom pri prevencii metastáz rakoviny prsníka.
- 12. Vyhýbajte sa, ale aspoň obmedzte konzumáciu alkoholu na minimum.
Zdieľajte článok aj s ostatnými ženami.
Leave a Reply