Tvarohové šúľance sú obľúbeným tradičným jedlom v slovenských domácnostiach. Sú jednoduché na prípravu a nevyžadujú veľa času. Táto kombinácia dodáva jedlu lahodnú sladko-krémovú chuť, ktorú milujú deti aj dospelí.
Ingrediencie:
- 500 g tvarohu
- 1 vajce
- 250 g polohrubej múky
- štipka soli
- maslo
- strúhanka
- práškový cukor
- škorica (voliteľné)
Postup:
- Príprava cesta: Tvaroh dajte do väčšej misy a pridajte vajce, štipku soli a múku. Rukami všetko dobre premiešajte, až kým nevznikne hladké cesto. Ak je cesto príliš lepivé, pridajte ešte trochu múky.
- Tvarovanie šúľancov: Na pracovnú plochu posypte trochu múky. Z cesta odoberajte malé kúsky a rukami ich valcujte na tenké valčeky (približne 1 cm hrubé a 5-6 cm dlhé). Hotové šúľance ukladajte na múkou posypanú plochu.
- Varenie šúľancov: Vo veľkom hrnci priveďte vodu k varu a pridajte trochu soli. Šúľance vkladajte do vriacej vody. Keď vyplávajú na povrch, varte ich ešte približne 2-3 minúty. Uvarené šúľance vyberte dierkovanou naberačkou a nechajte odkvapkať.
- Príprava posýpky: Na panvici roztopte maslo a pridajte strúhanku. Strúhanku opražte do zlatohneda, pričom ju neustále miešajte, aby sa nepripálila.
- Uvarené šúľance prelejte roztopeným maslom a posypte opraženou strúhankou. Podávajte posypané práškovým cukrom a podľa chuti aj škoricou.
Tipy:
- Ak máte radi sladšie jedlá, môžete do cesta pridať trochu cukru.
- Pre rôzne obmeny môžete šúľance podávať aj s makom alebo orechami .
Leave a Reply