Tradičný recept na tvarohové šúľance: Budete ich milovať!

Tvarohové šúľance sú obľúbeným tradičným jedlom v slovenských domácnostiach. Sú jednoduché na prípravu a nevyžadujú veľa času. Táto kombinácia dodáva jedlu lahodnú sladko-krémovú chuť, ktorú milujú deti aj dospelí.

Ingrediencie:

  • 500 g tvarohu
  • 1 vajce
  • 250 g polohrubej múky
  • štipka soli
  • maslo
  • strúhanka
  • práškový cukor
  • škorica (voliteľné)

Postup:

  1. Príprava cesta: Tvaroh dajte do väčšej misy a pridajte vajce, štipku soli a múku. Rukami všetko dobre premiešajte, až kým nevznikne hladké cesto. Ak je cesto príliš lepivé, pridajte ešte trochu múky.
  2. Tvarovanie šúľancov: Na pracovnú plochu posypte trochu múky. Z cesta odoberajte malé kúsky a rukami ich valcujte na tenké valčeky (približne 1 cm hrubé a 5-6 cm dlhé). Hotové šúľance ukladajte na múkou posypanú plochu.
  3. Varenie šúľancov: Vo veľkom hrnci priveďte vodu k varu a pridajte trochu soli. Šúľance vkladajte do vriacej vody. Keď vyplávajú na povrch, varte ich ešte približne 2-3 minúty. Uvarené šúľance vyberte dierkovanou naberačkou a nechajte odkvapkať.
  4. Príprava posýpky: Na panvici roztopte maslo a pridajte strúhanku. Strúhanku opražte do zlatohneda, pričom ju neustále miešajte, aby sa nepripálila.
  5. Uvarené šúľance prelejte roztopeným maslom a posypte opraženou strúhankou. Podávajte posypané práškovým cukrom a podľa chuti aj škoricou.

Tipy:

  • Ak máte radi sladšie jedlá, môžete do cesta pridať trochu cukru.
  • Pre rôzne obmeny môžete šúľance podávať aj s makom alebo orechami .

Dobrú chuť!

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*