Kto by ich nemal rád, však? Tradičné jedlo, ktoré nasýti a všetci si pochutnajú. Tu je rýchly tradičný recept, ktorý môžete vyskúšať:
Ingrediencie:
- 1 kg zemiakov
- 250 g bryndze (ovčí syr)
- 200 g slaniny alebo údenej slaninky
- 200 g hl. múky
- Soľ
- Čerstvá pažítka alebo petržlenová vňať (voliteľné, na ozdobu)
Inštrukcie:
- Pripravte si zemiaky: Zemiaky ošúpeme a nastrúhame najemno. Pomocou handričky alebo rúk vytlačte z nastrúhaných zemiakov prebytočnú vodu.
- Urobte cesto: Vo veľkej mise zmiešame nastrúhané zemiaky s múkou a štipkou soli. Cesto by malo byť husté, ale stále mierne lepivé.
- Uvarte si halušky: Priveďte do varu veľký hrniec s osolenou vodou. Pomocou halušky alebo cdníka s veľkými otvormi pretláčame cesto do vriacej vody, aby sme vytvorili malé halušky.
- Varte ich, kým nevyplávajú na povrch, a potom ich nechajte dopiecť ešte 1-2 minúty. Odstráňte ich dierovanou lyžicou a odložte.
- Pripravte slaninu: Kým sa halušky uvaria, nakrájame slaninu alebo slaninu a opečieme na panvici do chrumkava. V prípade potreby vypustite prebytočný tuk.
- Vo veľkej mise zmiešame uvarené halušky s bryndzou, kým sa syr neroztopí a obalí halušky. Pridajte chrumkavú slaninu a dobre premiešajte.
- Bryndzové halušky podávame horúce, prípadne ozdobené čerstvou pažítkou alebo petržlenovou vňaťou.
Vychutnajte si tradičné bryndzové halušky! Toto jedlo si najlepšie vychutnáte čerstvé a teplé.
Leave a Reply