Syndróm dráždivého čreva: Diéta a výživové odporúčania lekárov!

Diéta pri syndróme dráždivého čreva zohráva kľúčovú úlohu pri zmierňovaní a odstraňovaní príznakov tráviaceho systému. Umožňuje lepšiu kontrolu ochorenia a tým prispieva k zlepšeniu kvality života pacienta.

Čo jesť pri syndróme dráždivého čreva?

Syndróm dráždivého čreva (IBS) je chronické funkčné ochorenie tráviaceho traktu. Je charakterizovaná predovšetkým brušným diskomfortom/bolesťou, zmenami konzistencie stolice a poruchami vyprázdňovania.

Toto ochorenie častejšie postihuje ženy. Zvyčajne je diagnostikovaná u relatívne mladých ľudí, ale môže sa vyskytnúť v akomkoľvek veku.

Liečba syndrómu dráždivého čreva by mala byť vždy individuálna. Podľa typu a intenzity symptómov môže zahŕňať nasadenie farmakoterapie, psychoterapie, telesného cvičenia, probiotík, úpravu životosprávy či odbúravanie stresu.

V každom prípade IBS je však základným prvkom liečby vždy vhodná diéta.

2. Základné výživové odporúčania pre ľudí s IBS

Všeobecné diétne odporúčania, ktoré pomáhajú zmierniť príznaky syndrómu dráždivého čreva, zahŕňajú:

  • jesť pravidelne,
  • jesť pomalým tempom, dôkladne žuť, vedome jesť,
  • piť veľa tekutín
  • neprejedať sa (jesť len do sýtosti, nie viac),
  • príprava domácich jedál z čerstvých, nespracovaných produktov,
  • vyhýbanie sa potravinám, ktoré zhoršujú príznaky ochorenia,
  • vedenie denníka skonzumovaných potravín.

3. Diéta pri syndróme dráždivého čreva: produkty, ktoré spúšťajú symptómy

Hoci syndróm dráždivého čreva nie je výsledkom nesprávneho stravovania, je faktom, že niektoré jeho zložky môžu príznaky ochorenia zhoršiť.

Citlivosť IBS na konkrétne produkty je vždy individuálna záležitosť. Najčastejšie sa však pacientom odporúča obmedziť určité všeobecné produkty, ktoré môžu zvýšiť reflux a syndróm dráždivého čreva.

Diéta by mala predovšetkým obmedziť produkty, ako sú:

  • alkohol,
  • kofeín,
  • korenené a mastné jedlá.

Pomocou vyhľadávača KwiatMaLek.pl si môžete overiť dostupnosť prípravkov užitočných na zmiernenie príznakov IBS. Vyskúšajte jeho možnosti a overte si dostupnosť liekov vo viac ako 10 800 lekárňach v Poľsku! Rezervujte si liek online a zaplaťte zaň v lekárni.

4. Aká diéta pri syndróme dráždivého čreva?
IBS môže mať rôzne formy:

  • hnačka,
  • zápcha,
  • zmiešané (striedavá hnačka a zápcha).

Pri zostavovaní diéty je preto kľúčové poznať reakciu a toleranciu svojho tela na rôzne potraviny a určiť formu ochorenia.

V prípade hnačky sa odporúča iná liečba (ľahko stráviteľná strava, obmedzenie tukov a vlákniny) ako pri zápche (diéta s vysokým obsahom vlákniny).

4.1. Diéta s nízkym obsahom FODMAP

Čo jesť pri syndróme dráždivého čreva? Diéta s nízkym obsahom FODMAP je v súčasnosti odporúčaným spôsobom na zmiernenie príznakov IBS.

Mnohé klinické štúdie a vedecké metaanalýzy preukazujú jeho účinnosť. Predpokladá sa, že nízky obsah FODMAP nielen pomáha identifikovať spúšťacie potraviny, ale pravdepodobne tiež mení zloženie baktérií v gastrointestinálnom lúmene.

Diéta s nízkym obsahom FODMAP zahŕňa vylúčenie určitých produktov z jedálneho lístka (obsahujúcich oligosacharidy, disacharidy, monosacharidy).

Potom, po vymiznutí gastrointestinálnych symptómov, sa postupne znovu zavádzajú ďalšie potraviny. Vyhýbame sa však produktom, ktoré sú identifikované ako spúšťače. Najčastejšie sa diéta s nízkym obsahom FODMAP dodržiava niekoľko týždňov.

Produkty povolené na diéte s nízkym obsahom FODMAP zahŕňajú:

  • zelenina (vrátane zemiakov, sladkých zemiakov, tekvice, tekvice, baklažánu, cukety, mrkvy, paštrnáku, zeleru, šalátu, paradajok, kukurice, pažítky, papriky, uhorky, čínskej kapusty)
  • ovocie (vrátane banánov, čučoriedok, malín, jahôd, melónu, ananásu, kivi, pomarančov, limetky, grapefruitu)
  • bezlepkové cereálne výrobky, quinoa, ryža, pohánka, proso, ovsené výrobky
  • bezlaktózové mlieko a mliečne výrobky, syridlo zrejúce syry, mandľové mlieko, kokosové mlieko, ryžové mlieko,
    mäso, ryby, vajcia
  • niektoré orechy a semená (vlašské orechy, ľanové semienko, mandle, pekanové orechy, brazílske orechy, píniové oriešky, makadamové orechy, slnečnicové semienka, sezamové semienka, tekvicové semienka)
  • cukor, stévia, glukóza, javorový sirup
  • Výrobky s vysokým obsahom FODMAP sú predovšetkým niektoré semená strukovín a mliečne výrobky, určitá zelenina a ovocie (vrátane cesnaku, cibule, kapusty, sušeného ovocia, hrušiek, jabĺk), raž, pšeničné výrobky, huby, výrobky a sladidlá: xylitol, kukuričný sirup, zlatý sirup, maltitol, manitol, fruktóza, izomaltitol, sorbitol, med, agávový sirup.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*