Vyprážať na tuku alebo oleji? Odborníci odhaľujú pravdu o chuti a zdraví vyprážaných jedál!

Odhalená pravda: Prečo chutia jedlá vyprážané na tuku lepšie než na oleji? Zistite, čo kuchári nikdy nepovedia!

Z času na čas sa rozprúdi debata o tom, či sú vyprážané jedlá chutnejšie alebo zdravšie, keď sú vyprážané na oleji alebo tuku.

Chybný výskum stravovania v sedemdesiatych a osemdesiatych rokoch a z toho vyplývajúca masová hystéria viedli k takmer úplnému vylúčeniu nasýtených tukov zo stravy.

Z vtedajšieho tuku sa dnes stali sacharidy, ktoré boli identifikované ako jediná príčina všetkej obezity a zodpovedné za všetky kardiovaskulárne ochorenia.

To viedlo k tomu, že niekoľko po sebe nasledujúcich generácií bolo takmer odstavených od vyprážania na tuku alebo podlievania tukom pri nízkych teplotách.

Kto mal však to šťastie, že varil a vyprážal jedlo od svojej babičky, vie, že všetko je oveľa chutnejšie, keď sa vypráža na tuku ako v oleji na varenie, ktorý je zbavený chuti.

List sa na túto vec pýtal aj kuchárov a všetci sa zhodli, že keď sa pečie na tuku, všetko je chutnejšie a sú aj koláče, ktoré sa bez poriadneho množstva tuku pripraviť nedajú.

Ak by tuk nemal oproti oleju inú výhodu ako to, že vedľajší produkt by sa pri domácej výrobe vždy drobil, oplatilo by sa stráviť dve-tri hodiny poriadne naplniť byt pachom tuku. Ak máte možnosť robiť túto operáciu vonku, mali by ste tam urobiť drobca.

Medzi opýtanými kuchármi sa našli aj takí, ktorí prisahali na bravčovú masť, iní na husaciu masť, no všetci sa zhodli, že rozdiel medzi tukmi nie je taký veľký ako medzi tukom a olejom.

Kuchári vyzdvihli aj ďalšiu skvelú vlastnosť tuku: na použitom tuku sa nielen dá, ale aj oplatí vyprážať.

V článku sa uvádza, že olej má zároveň svoje výhody, pretože sú veci, v ktorých tuk nie je taký dobrý ako olej – pretože má nižší bod topenia a varu, čistý tuk nie je najlepší na dlhodobú prevádzku ktoré vyžadujú vysoké teploty (najmä nie kačica alebo hus).

Napríklad mäso sa oplatí vyprážať – hovorí jeden kuchár – zmiešaním tuku s kvalitným repkovým olejom v pomere 2:1.

Dobrá kvalita je dôležitá, pretože priemerný repkový olej má charakteristickú chuť, ktorú na strúhanke nemusí byť dobre cítiť.

 

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*