Vyzerajú nenápadne a siahame po nich hlavne v sušenej verzii. Oplatí sa ich však zaradiť do jedálnička natrvalo, pretože tieto drobné plody obsahujú naozaj solídnu porciu zdravia.
Marhuli sa darí najlepšie v teplom podnebí a vyžaduje veľa slnka, aby priniesla ovocie. Na našich stoloch sa preto väčšinou objavuje uprostred leta alebo na konci tejto sezóny.
Ide o skutočne sviatočné ovocie, nespravodlivo zatienené oveľa obľúbenejšími nektárinkami a broskyňami. Marhule sú zdrojom betakaroténu, ktorý chráni pred voľnými radikálmi, odďaľuje proces starnutia a znižuje riziko srdcových chorôb, cukrovky a rakoviny.
Okrem toho má betakarotén pozitívny vplyv na zrak a stav pokožky. Obsahujú aj ďalšie antioxidanty, ako sú flavonoidy a zeaxantín, ktoré zase podporujú zdravie očí tým, že okrem iného zabraňujú makulárnej degenerácii.
Ako sa na ovocie patrí, sú bohaté aj na vitamíny skupiny B, vitamín C a provitamín A, teda už spomínaný betakarotén.
Obsahujú tiež veľa draslíka (275 mg/100g), ktorý zohráva kľúčovú úlohu pri regulácii krvného tlaku, správnom fungovaní svalov a obličiek a pri prenose nervových vzruchov.
Prirodzená podpora trávenia
Vláknina obsiahnutá v marhuliach pôsobí ako „kefa“ pre naše črevá, stimuluje ich peristaltiku a uľahčuje pohyb obsahu potravy. Vďaka tomu sa môžeme vyhnúť zápche a iným problémom súvisiacim s nepravidelným vyprázdňovaním.
Črevá budú lepšie pracovať a trápne problémy s plynatosťou a nafukovaním budú zabudnuté. Marhule sa dajú jesť v dvoch verziách – čerstvé a sušené.
Sušené sú síce kalorickejšie, no aj ich nutričná hodnota je oveľa koncentrovanejšia. To znamená, že menšie množstvo sušených marhúľ obsahuje viac vitamínov, minerálov a vlákniny ako väčšie množstvo čerstvých.
Vďaka tomu sú dobrým občerstvením pre fyzicky aktívnych ľudí, ktorí potrebujú rýchlo dodať energiu. Oplatí sa vybrať tie bez síry. Počas ovocnej sezóny sa oplatí siahnuť po čerstvých marhuliach a využiť to, čo príroda poskytla.
Leave a Reply