Skryté hrozby na vašom tanieri: 7 bežných potravín, ktoré môžu zvyšovať riziko rakoviny – Poznáte ich?

Výhody zdravej výživy z hľadiska správneho fungovania nášho organizmu a prevencie chorôb si uvedomuje prakticky každý, no málokto žije podľa smerníc.

Samozrejme, sú aj takí, ktorí jedia vedome, no väčšina si stále uvedomuje, až keď už problém nastal. Kardiovaskulárne, tráviace problémy a problémy s hmotnosťou, aby sme vymenovali aspoň niektoré, sú ovplyvnené stravovacími návykmi.

Niet pochýb o tom, že mnohé „bezpečné“ potraviny prispievajú k rozvoju rakoviny. Čo je zahrnuté v tomto zozname?

1 – Nealkoholické nápoje
Chutné, farebné, perlivé alebo nesýtené nápoje s obsahom cukru, ktorý sa dokáže okamžite vstrebať. Aj keď neobsahuje cukor, obsahuje konzervačné látky, farbivá a arómy.

Väčšina ľudí ani nevie, že ide o jeden z najškodlivejších druhov potravín, ktorý mnohí pijú každý deň aj s niekoľkými fľašami/plechovkami.

2 – Popcorn z mikrovlnnej rúry
Voňavé pukance sú hotové za pár minút vo praktickom vrecúšku do mikrovlnky. Obal však obsahuje zlúčeninu, ktorá môže viesť nielen k neplodnosti, ale aj k rakovine pečene, semenníkov a pankreasu.

3 – GMO
Pri pestovaní geneticky modifikovaných plodín používajú farmári mnoho chemikálií, ktoré môžu spôsobiť rýchly rast nádorov. Preto sa oplatí preskúmať, kde môžete získať certifikované produkty bez GMO.

4 – Hydrogenované oleje
Transmastné kyseliny umožňujú spracovaným výrobkom, najmä polotovarom a hotovým výrobkom, dlhšiu trvanlivosť. Majú však aj inú vlastnosť: menia štruktúru a pružnosť bunkových membrán, čo môže viesť aj k rakovine.

5 – Rafinované potraviny

Pravidelná a nadmerná konzumácia cukru a iných sladidiel, ako je fruktóza, prispieva k zvýšeniu rizika rakoviny. Mnohé produkty obsahujú cukor, ktorý je už na väčšine miest uvádzaný ako glukózovo-fruktózový sirup.

6 – Vysokokalorické potraviny
Bezpečný nie je ani nadmerný denný kalorický príjem, a to nielen pre obezitu, ale aj pre jej následky. Len málo ľudí si myslí, že obezita je jedným z hlavných rizikových faktorov rakoviny hrubého čreva, prsníka, obličiek, pažeráka, žlčníka a endometria.

7 – Zelenina a ovocie ošetrené insekticídmi
Zelenina a ovocie obsahujú množstvo vitamínov, minerálov, vlákniny, vody, antioxidantov a ďalších rastlinných účinných látok, ktoré sú dôležité pre udržanie nášho zdravia, vrátane prevencie rakoviny. Vždy sa uistite, že získavate produkty z dobrého zdroja.

Ak sa vám článok páčil, nezabudnite ho zdieľať so svojimi priateľmi!

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*