Tento rok som sa rozhodla zásobiť paradajkovou šťavou bez chemikálií. A našla som spôsob, ako to urobiť. Už tradične, ako každý rok, mi teta ukázala ďalší recept na domáce špajzové zásoby.
Tentokrát sme si spoločne vyrobili paradajkovú šťavu – bez použitia konzervačných látok a bez zapnutia odšťavovača. Manuálna metóda môže byť trochu časovo náročnejšia, ale veľmi efektívna.
Ako vyrobiť paradajkovú šťavu bez odšťavovača
Väčšie paradajky zospodu priečne narežeme (na opačnej strane k stopke), dáme do veľkej misy a blanšírujeme. Šupku ošúpeme, nakrájame a vložíme do hrnca.
Menšie nakrájame na kúsky a pridáme do hrnca. Priveďte do varu, kým sa paradajky nezačnú rozpadávať. Ešte teplé pretrieme cez sitko. Malo by mať stredne veľké otvory a nemalo by byť príliš malé na plynulú prácu. Paradajky prelisujte lyžičkou.
Z niektorých pasírovaných paradajok môžete urobiť hustejšie pyré – bude sa hodiť do omáčok na cestoviny, pretože z neho nemusíte odparovať veľa tekutiny.
Do polovice hmoty sa oplatí pridať svoje obľúbené korenie: bazalku, oregano a rozmarín. Musíte ho znova prevariť a preniesť za tepla, aby sa uchoval v pohároch.
Môžete ich položiť hore dnom a prikryť kuchynskou utierkou. Po vychladnutí ich uložte do špajze alebo na iné chladné miesto. Tenšiu časť zaváraniny zlejeme ako šťavu, dochutíme malým množstvom soli (môžeme vynechať) a nalejeme do sklenených fliaš.
Mokrá pasterizácia varením fľaše v hrnci, ponorená do 3/4 jej výšky. Je to lahodný základ do paradajkovej polievky alebo len tak na pitie paradajkovej šťavy.
Leave a Reply