Keď premýšľame o šťavách, asociácie vznikajú predovšetkým s ovocnými šťavami. Zelenina ich však predčí vo výživových vlastnostiach. Jednou z nich je šťava z červenej repy, ktorú si ľahko pripravíte aj vo svojej domácej kuchyni.
Cviklová šťava má nielen intenzívnu farbu a chuť, ale má aj mnoho cenných vlastností, ktoré pomôžu udržať telo v dobrej kondícii a zdraví. Stojí za to zahrnúť tento nápoj do vašej stravy.
Cviklu poznajú v našej kuchyni celé generácie. V zime sa dali ľahko skladovať, pestovať lacno a stali sa stálicou v našich domácnostiach. Hoci repa pôsobí nenápadne a veľmi bežne, rozhodne si zaslúži označenie poľské superpotraviny.
Cviklová šťava je zdraviu prospešná
Cviklová šťava je skutočnou vitamínovou bombou, obsahuje zložky ako železo, kyselinu listovú, horčík, draslík, zinok a vápnik. Ďalej obsahuje vitamíny A, C, E, K a tie zo skupiny B, ktoré sú potrebné pre správne fungovanie nášho organizmu.
Vďaka vysokému obsahu vitamínov a minerálov podporuje šťava z červenej repy imunitný systém.
Jedenie cvikly a pitie jej šťavy sa odporúča aj pri anémii. Hoci železo z rastlín je v tele menej absorbované ako živočíšne železo, konzumácia repy môže byť stále užitočná v boji proti nízkym hladinám tohto prvku.
Betanín, pigment zodpovedný za intenzívnu farbu repy, je silný antioxidant, ktorý chráni bunky pred poškodením a pomáha bojovať proti zápalom. Tým sa odďaľujú procesy starnutia organizmu, takže pravidelným pitím cviklovej šťavy sa trochu omladzujeme.
Ako pripraviť šťavu z červenej repy?
Najlepšou voľbou je pomalý odšťavovač, ktorý umožňuje získať šťavu s vysokým obsahom živín. Môžete použiť aj mixér, ale nezabudnite, že takáto šťava bude mať viac vlákniny a môže byť menej tekutá.
Najlepšie je piť čerstvo vytlačenú cviklovú šťavu, aby si zachovala všetky nutričné hodnoty. Po vytlačení treba šťavu asi 30 minút odstaviť, aby sa nápoj odplynil a stal sa ľahšie stráviteľným.
Cviklovú šťavu môžeme zmiešať so šťavou z inej zeleniny, napr. Ľahšie si tak zvyknete na jeho chuť.
Šťava z červenej repy – kontraindikácie
Hoci je táto šťava skutočným pokladom, nie každý po nej siahne. Obsahuje veľa oxalátov, ktorým by sa mali vyhýbať ľudia trpiaci dnou, obličkovými kameňmi a reumou. môže tiež znižovať krvný tlak, takže ľudia s nízkym krvným tlakom by ho mali konzumovať opatrne.
Leave a Reply