
Šťava z arónie by mala zaujať čestné miesto v domácich špajzách, pretože je liekom na jesenné neduhy. Mnoho ľudí sa vzdáva jeho prípravy, pretože ich odrádza jeho výrazne kyslá chuť. Existuje však patent, ktorý tento problém rýchlo ukončí.
Zaváraniny z arónie pripravovali naše mamy a staré mamy a v tejto tradícii sa oplatí pokračovať. Tieto plody sú lacné, ľahko dostupné a veľmi zdravé.
O ich vlastnosti sa však nestaráme, keď sa pitie šťavy stáva nepríjemnou nevyhnutnosťou. Na pomoc však prichádza Instagram a jednoduchý trik od Carly M., influencerky, ktorá na svojom profile prezrádza, aký je život na vidieku a prináša užitočné tipy.
Vlastnosti šťavy z arónie
Šťava z arónie je skutočnou vitamínovou bombou. Obsahuje vitamín C, ktorý podporuje imunitný systém a pomáha bojovať proti infekciám najmä v jesennom a zimnom období.
Okrem toho je bohatý na vitamín K, dôležitý pre správnu zrážanlivosť krvi a zdravie kostí, a vitamíny skupiny B, ktoré podporujú energetický metabolizmus a správnu činnosť nervovej sústavy.
Arónia je známa vysokým obsahom antokyánov, ktoré majú silné antioxidačné vlastnosti. Vďaka tomu dokáže šťava z arónie účinne bojovať proti voľným radikálom, ktoré prispievajú k starnutiu buniek a vzniku mnohých chorôb vrátane rakoviny.
Antokyány môžu tiež zlepšiť elasticitu ciev a zabrániť ateroskleróze a pomôcť pri regenerácii pigmentu na sietnici, čo zlepšuje kvalitu zraku a môže oddialiť rozvoj ochorení, ako je šedý zákal alebo glaukóm.
Ako pripraviť šťavu z arónie aby nebola kyslá
Kto už niekedy ochutnal čerstvé ovocie arónie, vie, že od sladkých malín či čučoriedok má ďaleko. Z kyslej chuti sa vám krútia ústa a samotná šťava vás nutne nenabáda k jej pitiu.
Niekto odporúča arónie zmraziť, no zaberie to veľa miesta v mrazničke a veľa času. Carla M., tvorkyňa profilu „wsiwesola31“, má však lepší spôsob.
Leave a Reply