Citrón je nepostrádateľnou zložkou letnej limonády, lahodným doplnkom čaju na zahriatie a osviežujúcou ingredienciou mnohých dezertov. Má mnohostranné využitie pri varení, no hodí sa aj vtedy, keď chceme mať v kuchyni dokonalú čistotu.
Stačí chytiť ovocie, aby bolo čistenie jednoduchšie. Hoci v obchodoch nechýbajú rôzne druhy čistiacej chémie a pestrých fľaštičiek na čistenie všetkého možného, aj v našich domácnostiach nájdete množstvo prírodných produktov.
Už dlho je známe, že ocot skvele odstraňuje usadeniny a sóda bikarbóna pomáha čistiť sporák. Keď príde čas na čistenie rúry, oplatí sa siahnuť po košíku s ovocím. Nie preto, aby to bola zdravá maškrta, ale len aby bola úloha jednoduchšia.
Ako vyčistiť rúru – jednoduchý trik
Zabudnite na drhnutie a škrabanie. Existuje spôsob, ako vyčistiť rúru prirodzene. Všetko, čo potrebujete, je pár citrónov, voda a trochu trpezlivosti, aby vaša rúra bola opäť žiarivo čistá. Para a kyselina citrónová odstránia aj ten najviac vysušený tuk.
Ako vyčistiť rúru citrónom?
- Pripravte si nádobu na pečenie, vodu, niekoľko citrónov a utierku.
- Vytlačte citrónovú šťavu do nádoby s vodou. Pridajte šupky.
- Nádobu vložte do rúry a zohrievajte ju na 150 stupňov Celzia asi hodinu.
- Rúru vypneme a necháme 10 minút vychladnúť.
- Pomocou handričky namočenej v citrónovom roztoku z ohňovzdornej nádoby dôkladne utrite vnútro rúry.
- Rúru utrite dosucha čistou handričkou.
- Ide o jednoduchý, ekologický a ekonomický spôsob čistenia vašej rúry. Citróny navyše dodávajú ľahkú a príjemnú vôňu, bez ďalších chemikálií.
Citrón tiež dobre poslúži, keď sa chcete zbaviť nepríjemného zápachu. Má antibakteriálne a osviežujúce vlastnosti. Stačí vytlačiť šťavu z niekoľkých citrónov a vytrieť ňou vnútro rúry.
Ak chcete zvýšiť účinok citrónu, môžete doň pridať trochu sódy bikarbóny.k Použite aj iné prostriedky. Roztok vody a octu dokonale odstraňuje mastnotu a neutralizuje nepríjemné pachy.
Pasta zo sódy bikarbóny a vody funguje ako drôt a pohlcuje pachy, dobre poslúži na silnejšie nečistoty.
Leave a Reply