Babička ho zbierala na džús a džem. Je aj populárnou zložkou liekov na srdcové choroby!

Hloh sa u nás vyskytuje takmer všade a na zber jeho plodov je najvhodnejší september a október. Je v nich skutočná sila: už dlho je známe, že hloh je spojencom zdravého srdca.

Moja stará mama zbierala a sušila plody hlohu, niekedy z nich vyrábala šťavy a džemy. Hloh dvojkrký aj jednokrký (t. j. využívaný v medicíne) sa vyskytuje vo voľnej prírode, no využíva sa aj ako záhradná dekorácia.

Hloh – prírodný liek pre zdravé srdce

Extrakt z hlohu je liečivá látka používaná najmä pri liečbe chorôb srdca a obehového ústrojenstva. Hloh je zdrojom prokyanidov, ktoré podporujú reguláciu krvného tlaku.

Okrem toho táto rastlina zlepšuje krvný obeh, utesňuje a posilňuje cievy, zabraňuje srdcovej arytmii, má antiaterosklerotické vlastnosti a má upokojujúce účinky.

Je však potrebné pripomenúť, že hloh by nikdy nemal nahrádzať klasickú lekársku starostlivosť a jeho zaradenie do jedálnička ľudí so srdcovými chorobami je potrebné konzultovať s lekárom.

Na čo je dobrý hloh?

Hloh je tiež zdrojom antioxidantov, ktoré chránia telo pred škodlivými voľnými radikálmi, a niektorých vitamínov, vrátane: vitamín C, ktorý podporuje imunitný systém, a minerály – draslík, vápnik, horčík, fosfor a sodík.

Obsahuje tiež organické kyseliny, ako je kyselina ursolová a kyselina oleanolová, ktoré majú protizápalové a protirakovinové vlastnosti.

Triterpény prítomné v hlohu majú zase protirakovinové vlastnosti, znižujú hladinu škodlivého cholesterolu a majú aj protizápalový potenciál, preto sa hloh niekedy používa na zmiernenie zápalov kože, napr.

Je potrebné dodať, že hloh sa používa aj pri problémoch s trávením, vrátane: pri poruchách trávenia, hnačke a žalúdočných ťažkostiach.

Ako užívať hloh?

Plody hlohu sú jedlé. Zbierajú sa v septembri a októbri. Už skôr, od mája do júna, si môžete nazbierať kvety hlohu a pripraviť si z nich zdravé nálevy.

Plody hlohu sa môžu konzumovať surové alebo upravené do rôznych prípravkov: šťavy, tinktúry, džemy, nálevy a víno.

Zozbierané plody hlohu možno aj sušiť. Najprv ich treba obliecť, umyť a odstrániť stonky a semená. Samotné sušenie by malo prebiehať pri teplote približne 30 stupňov C a na konci sušenia – 50 stupňov C.

Zo sušených plodov hlohu si môžete pripraviť zdraviu prospešný nálev. Stačí zaliať vriacou vodou 2 čajové lyžičky sušených plodov hlohu a lúhovať 20 minút.

Páči sa Vám príspevok? Zdieľajte ho aj so svojimi priateľmi.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*