Pripravte si šťavu zo zabudnutého ovocia. Pôsobí ako ochranný dáždnik pred chorobami!

V pivniciach a špajzách našich babičiek ste mohli nájsť nielen chutné dveci do večerí a sladkých kompótov, ale aj prírodné doplnky stravy. Pred rokmi bola šťava z tohto ovocia mimoriadne populárna, no časom upadla do zabudnutia.

Je však najvyšší čas prinavrátiť jej zašlú slávu – prospeje nášmu zdraviu. Dnes je dula trochu zabudnutým ovocím, no pred rokmi kraľovala v poľských sadoch a komorách.

Vyzerá ako hruška, no chuťou má oveľa bližšie k citrónu. Skvele sa hodí ako príloha k čaju vo forme čerstvo nakrájaných plátkov alebo lahodnej šťavy. Ide o domáci doplnok, ktorý podporuje telo v boji s jesenným počasím.

Šťava z dule má jemnejšiu chuť a má široké využitie vo varení a prírodnej medicíne. Dula si pre svoju kyslosť vyžaduje viac cukru a najčastejšie sa používa na výrobu džemov alebo likérov.

Na čo pomáha dulová šťava?

Šťava z kdoule je výborným doplnkom čaju najmä v zime. Dá sa z nej pripraviť aj domáce sirupy, džemy či tinktúry. Je potrebné pripomenúť, že čerstvo vylisovaná dulová šťava je veľmi kyslá, preto sa oplatí ju zriediť vodou alebo pridať trochu medu.

Niekoľko polievkových lyžíc dulovej šťavy urobí čaj aromatickejším a zdravším. Šťava z dule má mnoho zdravotných vlastností. V prvom rade je to výborný prostriedok na zlepšenie imunity najmä v jesennom a zimnom období.

Vďaka vysokému obsahu vitamínu C môže dulová šťava pomôcť v boji proti prechladnutiu a infekciám. Triesloviny obsiahnuté v puškvorci pôsobia sťahujúco na sliznice, zmierňujú žalúdočné problémy, ako sú hnačky či tráviace ťažkosti.

Recept na šťavu z dule

Dulovú šťavu si bez väčších problémov pripravíte aj vo vlastnej kuchyni.

Ingrediencie:

  • 1 kg dule (asi 5 kusov)
  • 1 kg cukru alebo 600 g stévie
  • voda

Spôsob prípravy:

Dule dôkladne umyte pod tečúcou vodou, odstráňte všetky nečistoty. Ovocie nakrájajte na štvrtiny a odstráňte semená a tvrdé časti.
Pripravené kúsky dule nastrúhame na jemnom strúhadle.

Vďaka tomu sa šťava rýchlejšie vytlačí a dužina bude šťavnatejšia. Nasypte prvú vrstvu strúhanej dule na dno sterilizovanej a vysušenej nádoby.
Prvú vrstvu dule posypeme cukrom alebo stéviou.

Vrstvy opakujte, kým sa nenaplní celá nádoba. Nezabudnite urobiť poslednú vrstvu cukru alebo stévie. Nádobu prikryte gázou alebo čistou handričkou a zaistite gumičkou.

Nádobu postavte na teplé a tmavé miesto (napríklad špajzu). Každý deň niekoľko dní obsah dózy jemne premiešajte, aby sa cukor alebo stévia rozpustili a rovnomerne spojili s ovocím.

Ak chcete, aby dulová šťava vydržala dlhšie, určite ju pasterizujte. Po zovretí vody nádoby varte asi 15-20 minút. Pridajte do jesenného a zimného čaju.

Autorka: Ewa Malinowska

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*