Kedy je najlepší čas na solenie zemiakov? Mnoho ľudí robí túto chybu!

Mnoho ľudí si z rozmaru osolí zemiaky hneď po ošúpaní a zaliatí vodou. Potom na hrniec nasadne pokrievka, pod ňou sa objaví oheň a po chvíľke máme hotovú prílohu k večeri.

Čo je zlé na tejto “objednávke?” Ukazuje sa, že záleží na tom, kedy do vody pridáme soľ.

Kedy pridávate soľ do vody pri varení zemiakov? Na začiatku, alebo možno už vtedy, keď si ich vyšľaháte maslom? Možno si myslíte, že nezáleží na tom, keď pridáte soľ. Je to všetko o pridaní korenia.

Ukazuje sa však, že kľúčový môže byť moment osolenia vody, v ktorej sa zemiaky varia.

Kedy soliť zemiaky počas varenia?

Na varení zemiakov nie je nič ťažké, no ak ich chcete pripraviť dokonale, musíte si zapamätať, kedy do vody pridať soľ. Ak korenie pridávate do neprevarenej vody, vedzte, že to nie je dobrý postup.

Ukazuje sa, že najlepší čas na osolenie vody je, keď dosiahne bod varu. Nasypanie soli do neprevarenej vody môže viesť k trvalému poškodeniu hrnca.

Čo presne sa potom stane? Soľ pridaná do studenej vody alebo priamo do prázdneho hrnca ničí jeho vnútorný povrch, čo spôsobuje koróziu, teda hrdzavenie.

Výsledkom je, že počas varenia sa jedlo prilepí na panvicu a ešte viac zhnedne. Soľ by sa preto mala pridávať do vody až vtedy, keď už vrie.

Varenie zemiakov: studená alebo teplá voda?

Ďalšou zaujímavou otázkou je teplota vody, pri ktorej by ste mali začať variť zemiaky. Ošúpané (alebo nie) zemiaky sme zvykli zalievať studenou vodou.

Ukazuje sa však, že na rozdiel od bežnej praxe by sa zemiaky mali variť v teplej alebo dokonca horúcej vode. Prečo? Varením zemiakov v horúcej vode zastavíme proces uvoľňovania škrobu a vyplavovania vitamínov.

Preto budú zemiaky po uvarení múčnejšie a nestratia svoje zdravotné benefity. Stojí za to pripomenúť, že väčšina prospešných zložiek sa nachádza tesne pod šupkou zemiakov, takže po dôkladnom vydrhnutí by sa mali ošúpať veľmi jemne.

Varenie zemiakov zakrytých navyše zachováva viac živín a zabraňuje odparovaniu vody. Dôležité je aj varenie zeleniny vo väčšom hrnci, vďaka čomu sa pod pokrievkou udrží viac pary a zemiaky sa uvaria rýchlejšie.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*