Vždy, keď prídu chladnejšie dni, pridám si ho do kávy a čaju. Prehrieva a zlepšuje trávenie!

Chuť kávy a čaju sa dá zlepšiť použitím silne aromatických korenín. Zároveň to umožňuje obmedziť sladenie nápojov. Čo sa oplatí otestovať? Pozrite sa, ktoré koreniny sú najchutnejšie a najcennejšie!

Najlepšie korenie do kávy – čo pridať?

Jednou z najobľúbenejších zmesí kávového korenia je Garam Masala najmä v ázijských krajinách. Garam znamená „horúce“, čo odkazuje na jeho hrejivé vlastnosti.

Zmes obsahuje rascu, kardamón, čierne korenie, koriander, klinčeky, bobkový list, kajenské korenie a muškátový oriešok. Garam Masala dodáva káve intenzívnu, korenistú chuť s mierne znateľným, korenistým tónom.

Káva s kardamónom

Väčšinu korenín obsiahnutých v zmesi Garam Masala je možné pridať do kávy samostatne. Príkladom je zelený kardamón. Korenie má korenistú, sladko-korenistú chuť.

Čierny kardamón sa používa menej často, pretože má intenzívnejšiu chuť a môže dominovať chuti kávy. Karmanom tiež zlepšuje trávenie a pôsobí močopudne.

Káva so zázvorom

Káva so zázvorom spája podnikanie s potešením. Má charakteristickú horkastú dochuť a príjemnú vôňu. Pomáha proti infekciám a má hrejivý účinok.

Môžete použiť mletý zázvor pridaním štipky alebo čerstvých koreňov, napr. vložením niekoľkých tenkých plátkov do kávy.

Obľúbené a originálne čajové korenie

Menej často sa na dochucovanie čaju používajú koreniny, ktoré majú výrazne horkastú pachuť. Sladké tóny sú viac cenené. Príkladom je okrem iného napr. škorica, vanilka a sladké drievko. Okrem toho sa používajú typické koreniny a sušené ovocie.

Čaj s klinčekmi

Cenné prírastky zahŕňajú klinčeky. Dodávajú čaju korenistú chuť, pôsobia hrejivo, ale aj protibolestivo. Patria sem: na bolesti hrdla.

Čaj s anízom

Aníz má charakteristickú korenisto-sladkú chuť, trochu pripomínajúcu rascu. Trochu sa pridáva do čaju, aby to bolo trochu nápadné. Anise má okrem iného protizápalové, antidiabetické a antivírusové vlastnosti.

Ovocné čaje – čo sa oplatí pridať?

Do čajov sa často pridáva sušené ovocie alebo ovocné šupky. Oceňované sú najmä sušené jablká, dule, brusnice, goji, ale aj pomarančová a citrónová kôra.

Okrem toho sa okrem iného používajú: čerstvé čerešne, čierne ríbezle a čučoriedky. Medzi sofistikované doplnky patria… lieskové orechy. Mali by byť rozdrvené (napríklad pol čajovej lyžičky).

Môžete pridať aj pár (nemletých) kakaových bôbov. Tento čaj má horko-sladkú dochuť. Najlepšie je zažiť bez pridania cukru alebo sladidla do nápoja.

Ako používať korenie na kávu a čaj?

Pri pridávaní korenín alebo ovocia do kávy a čaju by ste mali vždy postupovať s mierou. V chuti nápoja nemôžu dominovať, najmä pokiaľ ide o pikantné korenie.

Zvyčajne sa pridá trochu – nie viac ako štipka. Pri použití ovocia treba zachovať rozumné pomery, nemôže ich byť viac ako kávy alebo čaju. Najlepšie je do nápojov ihneď pridať čerstvé korenie a ovocie a zaliať vriacou vodou.

Potom vyjde ich chuť a zmäknú (ovocie). V prípade mletého korenia môžete počkať, kým káva alebo čaj mierne vychladnú. Preto sa pridávajú bezprostredne pred pitím nápojov. Vďaka tomu nestrácajú svoje zdraviu prospešné vlastnosti.

Podeľte sa o tieto tipy aj so svojou rodinou a priateľmi.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*