Kedysi ho jedli len chudobní rybári. Dnes platíme majland v najlepších reštauráciách! Nie je však dobrý pre každého!

Po stáročia bol kaviár považovaný za pochúťku vyhradenú pre bohatých. Tieto malé lesklé guľôčky sŕn, najmä tie od jeseterov, boli symbolom luxusu a spoločenského postavenia. História kaviáru je však oveľa komplikovanejšia, ako sa môže zdať.

Kaviár alebo slané ikry už po stáročia vyvolávajú emócie a polemiku. V minulosti to bolo jednoduché jedlo pre chudobných rybárov a dnes je považované za symbol luxusu, podávané v najlepších reštauráciách sveta.

Je to mimoriadna cesta od bežného jedla k jednej z najdrahších lahôdok, ktorá dominuje na stoloch elity. Prečo však táto premena a čo robí z kaviáru takú žiadanú pochúťku?

Od jedla rybárov až po pochúťku cárov

Pôvodne bol kaviár potravou rybárov, ktorí chytali jesetery pre rímskych cisárov. Práve oni ocenili jedinečnú chuť ikry a začali ho podávať na svojich hostinách.

Postupom času si kaviár získal popularitu a stal sa pochúťkou ruskej aristokracie. Vďaka cárovi Ivanovi IV. Hroznému, ktorý bol veľkým milovníkom kaviáru, sa tento produkt stal symbolom Ruska.

Kaviár – zlato v čiernej forme

Prečo je kaviár taký drahý? Dôvodov je viacero. Po prvé, jesetery rastú veľmi pomaly a pohlavne dospievajú až po niekoľkých rokoch. Po druhé, získavanie vajec je chúlostivý a pracovne náročný proces.

Po tretie, najlepší kaviár pochádza z voľne žijúcich rýb, ktorých populácia klesá. Všetky tieto faktory robia z kaviáru luxusný produkt, ktorý je dostupný len pre pár vyvolených.

Nutričné ​​vlastnosti kaviáru

Napriek vysokej cene má kaviár mnoho cenných nutričných vlastností. Je bohatý na:

  • Proteín: Je výborným zdrojom bielkovín, ktoré sú potrebné pre stavbu a regeneráciu tkanív.
  • Omega-3 mastné kyseliny: Tieto zdravé tuky prospievajú kardiovaskulárnemu systému tým, že znižujú hladinu cholesterolu a znižujú riziko srdcových ochorení.
  • Vitamíny a minerály: Kaviár je bohatý na vitamíny skupiny B, vitamín D, selén a železo, ktoré sú potrebné pre správne fungovanie organizmu.

Druhy kaviáru

Najviac cenený je čierny kaviár, ktorý pochádza z jeseterov. V závislosti od druhu rýb môže mať kaviár rôzne farby a chute. Najdrahší je kaviár beluga, ktorý sa vyznačuje veľkými, šedými alebo čiernymi zrnami.

Okrem čierneho kaviáru je obľúbený aj červený kaviár pochádzajúci z lososa. Je lacnejší ako čierny kaviár, no má aj mnoho cenných nutričných vlastností.

Ako jesť kaviár?

Kaviár najlepšie chutí podávaný na jemne opečenom bielom chlebe, s kyslou smotanou alebo maslom. Môže sa pridať aj do omeliet, šalátov alebo cestovín. Dôležité je podávať kaviár pri nízkej teplote, najlepšie vychladený.

Je kaviár pre každého?

Hoci je kaviár luxusný a mimoriadne zdravý produkt, nie každý ho môže konzumovať. Ľudia s hypertenziou, ochorením obličiek a vysokým cholesterolom by mali obmedziť jeho príjem pre vysoký obsah sodíka. Okrem toho môže kaviár spôsobiť alergie.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*