Kombucha doma: Skvelý recept na prípravu zdravého nápoja s množstvom benefitov!

Kombucha je lahodný, jemne sýtený nápoj plný prospešných probiotík, ktoré podporujú zdravie čriev. Je to výborná alternatíva k sladkým nápojom, a navyše si ju môžete ľahko pripraviť doma. Tu je jednoduchý a rýchly návod na jej prípravu.

Ingrediencie:

  • Voľne sypaný čaj (čierny alebo zelený)
  • ½ šálky cukru
  • 2 šálky horúcej vody
  • 5 šálok studenej vody
  • ½ šálky štartovacej kombuchy (z predchádzajúcej dávky alebo z obchodu)
  • kúsok hhuby kombuchy (symbiotická kolónia baktérií a kvasiniek)

Postup:

  1. Príprava čaju:
    V malom hrnci alebo nádobe zmiešajte voľne sypaný čaj, cukor a 2 šálky horúcej vody. Miešajte, kým sa cukor úplne nerozpustí, a nechajte čaj lúhovať, kým nevychladne.
  2. Precedenie čaju:
    Nasaďte jemné sitko na veľkú nádobu, v ktorej budete variť kombuchu, a cez sitko prelejte vychladený čaj, aby ste odstránili lístky.
  3. Pridanie vody a kombuchy:
    Do čaju nalejte zvyšných 5 šálok vody a pridajte ½ šálky štartovacej kombuchy. Jemne ju vložte do tekutiny a zakryte nádobu papierovým uterákom, ktorý upevnite gumičkou.
  4. Fermentácia:
    Nechajte kombuchu fermentovať, kým nedosiahne požadovanú kyslosť. Tento proces môže trvať 5 až 14 dní v závislosti od veľkosti vašej huby a teploty v kuchyni. Od 5. dňa začnite kombuchu každý deň ochutnávať, aby ste zistili, kedy už nie je len sladkým čajom, ale má príjemne kyslastú chuť.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*