Moja mama vždy pred jedlom namáča vlašské orechy. Hovorí, že je to veľmi dôležité! Prináša však táto liečba skutočne očakávané výsledky?

Mnoho ľudí, najmä tých, ktorí sa starajú o svoje zdravie, počulo o prospešných vlastnostiach namáčaných orechov. Prináša však táto liečba skutočne očakávané výsledky?

Pozrime sa na argumenty za a proti namáčaniu orechov, najmä populárnych vlašských orechov. Namáčanie vlašských orechov je prax, ktorá si získava obľubu najmä medzi ľuďmi, ktorí si myslia na svoje zdravie.

Mnoho ľudí, vrátane mojej matky, verí, že namáčanie týchto orechov má množstvo zdravotných výhod. Uvažujme, aké sú argumenty pre túto metódu a či má naozaj zmysel.

Prečo sa oplatí namáčať orechy?

Hlavným argumentom pre namáčanie orechov je prítomnosť kyseliny fytovej v nich. Je to zlúčenina, ktorá môže obmedziť vstrebávanie niektorých minerálov, ako je železo alebo zinok.

Preto sa často odporúča namáčať obilniny a strukoviny, ktoré sú na túto zlúčeninu bohatšie ako orechy.

Namáčanie orechov vo vode uľahčuje ich šúpanie, pretože vlhkosť spôsobuje, že škrupiny sú pružnejšie a menej priľnavé k orechom. Po namáčaní sa orechy ľahšie lúskajú, čo umožňuje rýchlejšie a pohodlnejšie odstránenie škrupín.

Navyše, ak sú orechy nasiaknuté soľou, tento proces môže ešte viac zmäkčiť škrupiny, čo uľahčuje ich oddelenie.

Výskum o namáčaní orechov – čo hovoria vedci?

Hoci intuícia naznačuje, že ak namáčanie pomáha pri iných produktoch, malo by to fungovať aj pri orechoch, vedecké výskumy túto tézu úplne nepodporujú.

Znížený obsah fytátu: Niektoré štúdie pozorovali mierny pokles hladiny kyseliny fytovej v orechoch po namáčaní. Toto zníženie však bolo také malé, že nemalo významný vplyv na biologickú dostupnosť minerálov.

Strata iných živín: Počas namáčania môžu niektoré vitamíny rozpustné vo vode a niektoré minerály prejsť do vody, čím sa zníži nutričná hodnota orechov.

Žiadny vplyv na toleranciu: Štúdie nepreukázali, že namáčanie zlepšuje gastrointestinálnu toleranciu orechov. Ľudia, ktorí majú problémy s trávením orechov, môžu pociťovať nepohodlie bez ohľadu na to, či boli predtým namočené.

Prečo by ste mali jesť orechy, aj keď nie sú namočené?

Vlašské orechy, rovnako ako ostatné orechy, sú bohatým zdrojom zdravých nenasýtených tukov, bielkovín, vlákniny a mnohých vitamínov a minerálov.

Pravidelná konzumácia orechov je spojená s mnohými zdravotnými výhodami, ako je zníženie rizika srdcových ochorení, zlepšenie lipidového profilu a zníženie rizika cukrovky 2. typu.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*