Z pár ingrediencií robím výborný marhuľový koláč. Vôňa sa šíri po celom dome!

Ak neviete, ako využiť marhule v kuchyni, pomôže vám tento recept. Krehké cesto obaľujúce ovocie s trochou kardamónu je dokonalým dezertom na jesenné dni.

Lahodný marhuľový koláč je klasika, ktorá sa skvele osvedčila už roky. Škorica sa perfektne hodí k sladkým marhuliam a pečeniu dodáva jesenný charakter. Vďaka mriežke krehkého cesta vyzerá efektne a z vône sa každému zbiehajú sliny pri pohľade naň.

Marhuľový koláč. Jednoduché na prípravu a chutné, presne ako od mamy

Niektorí to volajú torta, iní to nazývajú torta kvôli pomerne plochej forme. Nech už si vyberieme akýkoľvek názov, vždy bude chutiť rovnako dobre.

Na tento recept môžete použiť aj broskyne, čerešne alebo slivky. Pridajte aromatické korenie, ako je škorica alebo kardamón, aby ste zdôraznili jesenný charakter pečenia.

Ingrediencie:

  • 100 g studeného masla
  • 250 g pšeničnej múky
  • 1 vajce
  • 50 g práškového cukru
  • 2 polievkové lyžice smotany 18%
  • 1 lyžička prášku do pečiva

Plnenie:

  • 400 g marhúľ
  • 80 g cukru
  • 1 lyžička škorice

Spôsob prípravy:

  1. Do misky preosejte pšeničnú múku. Pridáme prášok do pečiva a studené maslo nakrájané na kúsky. Premiešame, pridáme aj vajce a smotanu. Odložíme na 30 minút do chladničky.
  2. Marhule prekrojte na polovicu a odstráňte kôstku. Ovocie dáme do hrnca, pridáme cukor a škoricu. Zohrievame, kým nezmäknú a nepustia šťavu.
  3. Vychladnuté cesto rozdeľte na dve časti. Jeden z nich rozvaľkáme na pomúčenej doske a vložíme do tortovej formy, pričom zakryjeme aj okraje.
  4. Formu naplňte marhuľami. Zo zvyšného cesta vytvorte mriežku a oplette ju okolo cesta. Vložte do rúry predhriatej na 175 stupňov Celzia na 45 minút.
  5. Upečený koláč po vychladnutí posypeme práškovým cukrom.

Prajeme dobrú chuť!

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*