Pred rokmi bol obľúbenejší, no dnes si tento koreň ľudia mýlia s petržlenom. Čierny koreň, známy aj ako hadomor, sa často objavoval v kuchyni. Stojí za to obnoviť jeho bývalú slávu.
Kedysi sa verilo, že pôsobí ako protijed na hadí jed. Ako protijed síce nesplnil svoj účel, no je to výborná zelenina, ktorú sa určite oplatí v kuchyni používať častejšie.
Rozšíril sa najmä vďaka kláštorným zeleninovým záhradám. Spočiatku sa používal ako liečivý prostriedok, no od 16. a 17. storočia si získal obľubu vo varení, najmä vo Francúzsku za čias Ľudovíta XVI., kedy sa dokonca používal ako sladidlo do kávy.
Vyzerá ako petržlen, ale chutí podobne ako hliva. Môžete si ho jednoducho vypestovať vo svojej záhrade.
- Zdravotná bomba pre telo
Je jedným z najlepších prírodných zdrojov inulínu, silného prebiotika, ktoré podporuje pôsobenie prospešných črevných baktérií.
Inulín pomáha regulovať činnosť tráviaceho traktu a zlepšuje vstrebávanie minerálov, pričom zohráva dôležitú úlohu aj pri prevencii chorôb.
Je bohatý na vitamíny B1, B2, C a ľahko stráviteľné minerály. Draslík pomáha regulovať krvný tlak a rovnováhu vody a elektrolytov a železo podporuje transport kyslíka v krvi.
Rastlina má nízky obsah kalórií a jej glykemický index z nej robí skvelú zeleninu pre diabetikov.
Ako ho jesť?
Táto záhadná zelenina môže vyvolať mnohé otázky a pochybnosti – ako sa o ňu správne starať? Pod tmavohnedou šupkou je biela dužina, bohatá na mliekovody.
Má tmavú šupku, ktorú treba olúpať. Pri šúpaní je dobré používať rukavice, pretože uvoľňuje tmavú šťavu, ktorá môže zafarbiť pokožku. Najobľúbenejším spôsobom prípravy je varenie.
Korene môžeme variť v osolenej vode asi 15-20 minút do mäkka. Hotová zelenina má jemnú, sladkú chuť. Po uvarení je výborným doplnkom mnohých jedál.
Jeho jemná, sladká chuť a chrumkavá textúra z neho robia zaujímavý doplnok vášho každodenného jedálnička.
Určite vyskúšajte!
Leave a Reply