Babička vždy piekla tohto “Opitého Izidora”. Všetci bojovali o posledný kúsok!

“Opitý Izidor” je obľúbený dezert zo slovenskej a československej kuchyne, ktorý spája lahodnú chuť orechov, rumu a piškóty. Tento dezert je často pripravovaný počas sviatkov, keďže jeho plná chuť a textúra robia zo stola skutočný zážitok.

Hlavnou ingredienciou je orechová plnka s prídavkom rumu, čo mu dodáva jemne alkoholický nádych.

Základný recept na Opitého Izidora:

Na cesto:

  • 300 g hladkej múky
  • 150 g práškového cukru
  • 150 g masla
  • 2 žĺtky
  • 2 lyžice kakaa
  • 1 balíček prášku do pečiva

Na orechovú plnku:

  • 250 g mletých orechov
  • 100 g práškového cukru
  • 100 ml rumu
  • 2 vajcia
  • 100 g masla

Na čokoládový krém:

  • 100 g horkej čokolády
  • 50 g masla
  • 100 ml mlieka
  • 2 lyžice práškového cukru

Na polevu:

  • 100 g horkej čokolády
  • 50 g masla
  • 1 lyžica rumu

 

Postup:

1. Cesto:

  1. V miske zmiešajte múku, kakao, prášok do pečiva a cukor.
  2. Pridajte maslo a žĺtky, následne vypracujte hladké cesto.
  3. Rozdeľte cesto na dve polovice a každú časť rozvaľkajte na plát. Jeden plát umiestnite na plech vystlaný papierom na pečenie.
  4. Pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 10 minút.

2. Orechová plnka:

  1. Maslo vymiešajte s cukrom do penista, potom postupne pridávajte žĺtky.
  2. Primiešajte mleté orechy a rum.
  3. Vaječné bielky vyšľahajte na tuhý sneh a jemne ich primiešajte do orechovej zmesi.

3. Čokoládový krém:

  1. Rozpustite čokoládu spolu s maslom vo vodnom kúpeli.
  2. Pridajte mlieko a cukor a dôkladne miešajte, kým sa krém nezjednotí a nebude hladký.
  3. Krém nechajte mierne vychladnúť, aby mal ideálnu konzistenciu na natieranie.

4. Zostavenie:

  1. Na trošku predpečený plát cesta naneste orechovú plnku.
  2. Koláč dajte piecť ešte na 20-25 minút pri teplote 180 °C.
  3. Po upečení nechajte koláč vychladnúť a potom natrite čokoládovým krémom.

5. Poleva:

  1. Rozpustite čokoládu s maslom vo vodnom kúpeli, pridajte rum a dobre premiešajte.
  2. Polejte vychladnutý koláč čokoládovou polevou a nechajte stuhnúť.

Dezert je najlepší, keď je dobre vychladený a rum v plnke mu dodá charakteristickú “opitú” chuť. Tento tradičný recept je výborný na sviatky alebo oslavy.

Dobrú chuť!

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*