Začala sa orechová sezóna, na ktorú určite mnohí čakali. Samozrejme, najlepšie sú čerstvé. Je tu len jeden malý problém. Totiž horká šupka, ktorá pokrýva orechy. Jej odstránenie si vyžaduje trpezlivosť. Existujú však spôsoby, ako sa s tým ľahko vyrovnať.
Vlašské orechy patria medzi najzdravšie. Sú bohaté na nenasýtené mastné kyseliny, antioxidanty a vitamíny. Oplatí sa po nich maškrtiť už od začiatku jesene, keď začína sezóna.
Ako sa zbaviť šupiek z vlašských orechov?
Vlašské orechy sú bohaté aj na vitamín B, ktorý priaznivo pôsobí na nervový systém a samotné chrumkanie pomáha znižovať stres a tenzné bolesti hlavy.
Keď je čeľusť aktívnejšia, uvoľnia sa aj najtesnejšie svaly a bolesť ustúpi. Preto sa oplatí siahnuť po orechoch ako drobnom občerstvení alebo si ich pridať do rannej ovsenej kaše.
Ako ich ľahko zlúpnuť z horkej šupky, keď ich potrebujeme vo väčšom množstve? Môžete použiť jednoduchý trik.
Pomôže teplota
Vysoká teplota pomôže zbaviť sa horkej šupky. Orechy najprv poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Potom vložíme do rúry predhriatej na 200°C.
Orechy stačí piecť asi 15 minút. Po uplynutí tejto doby ich vyberieme a necháme vychladnúť. Vďaka tomuto triku sa horká šupka z orechov ľahko stiahne. Odstránenie šupky uľahčí aj opraženie orechov na panvici.
Pri nákupe sa uistite, že orechy sú v nepopraskaných škrupinách. Šupka chráni pred žltnutím a vysychaním. Stojí za to požiadať predajcu, aby rozbil jeden alebo dva oriešky a jednoducho to vyskúšal.
Leave a Reply