Takto bude váš kysnutý koláč vždy dokonalý! Tento trik musí poznať každá gazdinka!

Takto bude váš kysnutý koláč vždy dokonalý! Tento trik by mala poznať každá gazdinka!

Kysnuté cesto je základom mnohých chutných jedál a koláčov, no veľmi málo gazdiniek pozná skutočné tajomstvo jeho prípravy – trik, vďaka ktorému sa cesto nikdy nepokazí!

Ak sa bojíš pustiť do receptu, kde sa spomína miesenie, odteraz sa nemusíš obávať. Vďaka týmto tipom si trúfneš pripraviť každé jedlo, ktorého základom je kysnuté cesto!

Kľúčové tajomstvá dokonalého kysnutého cesta

Prvým krokom je, aby všetky ingrediencie, ktoré použiješ, boli pri izbovej teplote. Najmä mlieko by malo mať ideálnu teplotu okolo 35-37°C. Tajomstvom jemného a nadýchaného kysnutého cesta je preosiať múku, pretože tak bude cesto ľahké a vzdušné. Čerstvé droždie je absolútnou nutnosťou!

Umenie miesenia

Miesenie cesta je kľúčové. Ak sú všetky suroviny pri izbovej teplote, nie je potrebné droždie zvlášť aktivovať. Múku preosejeme do misy, pridáme rozdrobené droždie, cukor, soľ, vajcia a trochu roztopeného tuku. Postupne pridávame teplé mlieko.

Ako správne miesiť?

Miesenie rukami je najlepšou voľbou, pretože vďaka tomu lepšie pocítiš správnu konzistenciu cesta. Mies cesto rázne a rozhodne, aby sa doňho dostalo dostatok vzduchu. Cesto je správne, ak sa nelepí na varechu ani na steny misy a je krásne lesklé.

Pred kysnutím jemne posypeme cesto múkou, aby sme zabránili tvorbe vlhkosti. Ideálna teplota na kysnutie je 27-30°C, ale stačí, ak cesto zabalíme do hrubej utierky. Vďaka tomu môže cesto narásť na dvojnásobok svojej veľkosti už za 35-40 minút.

Záverečné úpravy

Po vykysnutí cesta nasleduj recept. Niektoré koláče vyžadujú ďalšie miesenie, iné nie. Cesto následne formujeme, potrieme vajcom a necháme ho ešte 25-30 minút kysnúť na teplom mieste.

Koláč vkladáme buď do studenej, alebo predhriatej rúry, no prvých 15 minút rúru neotváraj. Ideálna teplota pečenia je 200°C, no pri menších alebo tenších cestách zníž teplotu po 10 minútach na 180°C.

Vyskúšaj tieto tipy a vaše kysnuté cesto bude vždy dokonalé. Zdieľaj tento článok so svojimi priateľmi, aby aj oni spoznali toto tajomstvo!

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*