Ako je to možné, keď je tento med taký zdravý? To všetko vďaka jedinečnej kombinácii medu a byliniek. Bylinkový med má vlastnosti oboch svojich úžasných zložiek. Do jedálnička sa oplatí zaradiť najmä na jeseň a v zime.
Bylinkový med nie je nič iné ako zmes medu a bylín. Preto má oveľa viac vlastností ako tradičný med. Vďaka spôsobu výroby si zaslúži označenie obohatený produkt.
Ako sa vyrába bylinkový med?
Bylinkový med sa vyrába z rastlín, ktoré prirodzene nepriťahujú včely, pretože neprodukujú peľ. Tu prichádzajú na rad ľudia, ktorí pripravujú živný roztok pozostávajúci z bylín, rastlín a ovocia, ktoré potom včely spracujú.
Na tento účel sa vhodné rastliny zmiešajú s cukrovým sirupom a vodou. Je dôležité zachovať proporcie, príliš veľa cukru môže spôsobiť kvasenie, čo znamená, že médium nebude priťahovať včely.
Prečo sa oplatí používať bylinkový med?
Pracovité včely pridávajú svoje enzýmy do živného roztoku, čo vedie k vytvoreniu bylinkového medu.
V porovnaní so štandardným medom obsahuje bylinkový med viac minerálov a vitamínov ako horčík, vápnik, meď, zinok, nikel a železo – všetko vo vyšších koncentráciách ako v tradičnom mede.
Druhy bylinného medu
- Liečenie prechladnutia a posilnenie imunity: malina, borovica, tymian, ríbezle.
- Posilnenie organizmu: žihľava, hloh, arónia, púpava.
- Na nespavosť a stres: medovka, harmanček, levanduľa.
- Pomôcky na trávenie: nechtík, mäta.
- Pomáha pri neurózach, úzkosti a nespavosti, ako aj pre ženy s predmenštruačným syndrómom a klimakterickými neduhmi: levanduľa.
- Na imunitu: malina, aloe, arónia.
Jednou z výhod bylinkového medu je, že nevyžaduje zložité spracovanie. Môže sa pridávať do čaju alebo vody (len sa uistite, že nápoj nemá viac ako 40 stupňov, inak stratí svoje vlastnosti), alebo ako prídavok do ovsených vločiek, palaciniek či chlebíčkov.
Aj keď bylinkové medy nie sú také obľúbené ako med, pre svoje cenné vlastnosti stoja za pozornosť.
Leave a Reply