Táto polievka je elixírom dlhovekosti. Japonci ju jedia už roky!

Miso polievka, pýcha japonskej kuchyne, je oveľa viac ako len výživné jedlo. Je to skutočný elixír zdravia, cenený pre svoju jedinečnú chuť a bohatosť živín.

Jeho pravidelná konzumácia je jedným z tajomstiev dlhovekosti Japoncov. Čo to však miso polievka vlastne je a prečo by ste ju mali zaradiť do svojho jedálnička?

Miso polievka, v Japonsku nazývaná skutočným elixírom zdravia a dlhovekosti, patrí k jedlám, ktoré nielen potešia maškrty, ale aj podporia zdravie.

Je prítomný v každodennej strave Japoncov už po stáročia a stáva sa čoraz obľúbenejším po celom svete, najmä vďaka jeho početným zdravotným vlastnostiam.

Táto polievka, pripravená na báze fermentovanej miso pasty, sa vyznačuje bohatou chuťou umami a schopnosťou upraviť ingrediencie podľa sezóny a chuťových preferencií.

Poďme sa dozvedieť viac o tejto úžasnej polievke, ktorá hrá kľúčovú úlohu v japonskej kuchyni.

Miso – srdce japonskej kuchyne

Srdcom miso polievky je miso pasta – fermentovaná zmes sóje, jačmeňa alebo ryže s morskou soľou a plesňou Koji. Práve fermentácia dáva miso paste jej charakteristickú chuť umami, bohatú a komplexnú, ktorú je ťažké porovnávať s inými príchuťami.

Chuť miso pasty závisí od mnohých faktorov, ako je druh použitých zŕn, doba fermentácie a prísady. Čím dlhšie kvasenie trvá, tým je chuť pasty tmavšia a intenzívnejšia.

Miso polievka – poklad zdravia

Miso polievka je nielen kulinárskym zážitkom, ale aj skutočnou bombou vitamínov a minerálov. Pravidelná konzumácia miso polievky má mnoho zdravotných výhod:

  • Posilňuje imunitný systém: Probiotiká v ňom obsiahnuté posilňujú črevnú bakteriálnu flóru, čo sa premieta do lepšej obranyschopnosti organizmu.
  • Protizápalová: Miso polievka vďaka obsahu antioxidantov pomáha bojovať proti voľným radikálom a chráni bunky pred poškodením.
  • Reguluje krvný tlak: Draslík v miso polievke pomáha znižovať krvný tlak.
  • Podporuje zdravie kostí: Miso polievka je bohatá na vápnik, ktorý je nevyhnutný pre stavbu silných kostí a zubov.
  • Uľahčuje trávenie: Enzýmy obsiahnuté v miso paste uľahčujú trávenie bielkovín a tukov.

Ako pripraviť miso polievku?

Príprava miso polievky je veľmi jednoduchá. Stačí uvariť dashi vývar, pridať miso pastu, obľúbené prísady (napr. tofu, riasu wakame, huby shiitake, zeleninu) a pár minút povariť.

Základné ingrediencie miso polievky:

  • miso pasta
  • dashi vývar
  • morské riasy wakame
  • tofu
  • huby shiitake
  • zelená cibuľa
  • sójová omáčka

Príprava:

Varte dashi vývar. Pridajte nakrájané tofu, riasu wakame a huby shiitake. Varte 3-4 minúty. Miso pastu rozpustíme v malom množstve horúceho vývaru a pridáme do zmesi. Dochutíme sójovou omáčkou.

Podávame horúce, posypané pažítkou a sezamom. Miso polievka je jedlo, ktoré spája jednoduchosť s množstvom chutí a nutričných hodnôt.

Vďaka ingredienciám ako fermentovaná miso pasta a dashi vývar je nielen lahodný, ale aj mimoriadne zdravý. V Japonsku sa táto polievka podáva takmer každý deň, čo dokazuje jej veľký význam v miestnej strave.

Podeľte sa o článok aj so svojimi priateľmi.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*