Miso polievka, pýcha japonskej kuchyne, je oveľa viac ako len výživné jedlo. Je to skutočný elixír zdravia, cenený pre svoju jedinečnú chuť a bohatosť živín.
Jeho pravidelná konzumácia je jedným z tajomstiev dlhovekosti Japoncov. Čo to však miso polievka vlastne je a prečo by ste ju mali zaradiť do svojho jedálnička?
Miso polievka, v Japonsku nazývaná skutočným elixírom zdravia a dlhovekosti, patrí k jedlám, ktoré nielen potešia maškrty, ale aj podporia zdravie.
Je prítomný v každodennej strave Japoncov už po stáročia a stáva sa čoraz obľúbenejším po celom svete, najmä vďaka jeho početným zdravotným vlastnostiam.
Táto polievka, pripravená na báze fermentovanej miso pasty, sa vyznačuje bohatou chuťou umami a schopnosťou upraviť ingrediencie podľa sezóny a chuťových preferencií.
Poďme sa dozvedieť viac o tejto úžasnej polievke, ktorá hrá kľúčovú úlohu v japonskej kuchyni.
Miso – srdce japonskej kuchyne
Srdcom miso polievky je miso pasta – fermentovaná zmes sóje, jačmeňa alebo ryže s morskou soľou a plesňou Koji. Práve fermentácia dáva miso paste jej charakteristickú chuť umami, bohatú a komplexnú, ktorú je ťažké porovnávať s inými príchuťami.
Chuť miso pasty závisí od mnohých faktorov, ako je druh použitých zŕn, doba fermentácie a prísady. Čím dlhšie kvasenie trvá, tým je chuť pasty tmavšia a intenzívnejšia.
Miso polievka – poklad zdravia
Miso polievka je nielen kulinárskym zážitkom, ale aj skutočnou bombou vitamínov a minerálov. Pravidelná konzumácia miso polievky má mnoho zdravotných výhod:
- Posilňuje imunitný systém: Probiotiká v ňom obsiahnuté posilňujú črevnú bakteriálnu flóru, čo sa premieta do lepšej obranyschopnosti organizmu.
- Protizápalová: Miso polievka vďaka obsahu antioxidantov pomáha bojovať proti voľným radikálom a chráni bunky pred poškodením.
- Reguluje krvný tlak: Draslík v miso polievke pomáha znižovať krvný tlak.
- Podporuje zdravie kostí: Miso polievka je bohatá na vápnik, ktorý je nevyhnutný pre stavbu silných kostí a zubov.
- Uľahčuje trávenie: Enzýmy obsiahnuté v miso paste uľahčujú trávenie bielkovín a tukov.
Ako pripraviť miso polievku?
Príprava miso polievky je veľmi jednoduchá. Stačí uvariť dashi vývar, pridať miso pastu, obľúbené prísady (napr. tofu, riasu wakame, huby shiitake, zeleninu) a pár minút povariť.
Základné ingrediencie miso polievky:
- miso pasta
- dashi vývar
- morské riasy wakame
- tofu
- huby shiitake
- zelená cibuľa
- sójová omáčka
Príprava:
Varte dashi vývar. Pridajte nakrájané tofu, riasu wakame a huby shiitake. Varte 3-4 minúty. Miso pastu rozpustíme v malom množstve horúceho vývaru a pridáme do zmesi. Dochutíme sójovou omáčkou.
Podávame horúce, posypané pažítkou a sezamom. Miso polievka je jedlo, ktoré spája jednoduchosť s množstvom chutí a nutričných hodnôt.
Vďaka ingredienciám ako fermentovaná miso pasta a dashi vývar je nielen lahodný, ale aj mimoriadne zdravý. V Japonsku sa táto polievka podáva takmer každý deň, čo dokazuje jej veľký význam v miestnej strave.
Leave a Reply