Zabudnite na namáčanie fazule cez noc. Pridajte trochu tohto a do hodiny zmäkne!

Každý vie, že fazuľa je skvelým zdrojom bielkovín, vlákniny a vitamínov. Jediný problém? Dlhá príprava. Radšej sa jej však v strave z takejto triviálnej príčiny nevzdávajte.

Existujú spôsoby, ako skrátiť namáčanie fazule a iných strukovín.

Jedlá s fazuľou, šošovicou a inými strukovinami sa tešia čoraz väčšej obľube najmä vďaka vysokému obsahu bielkovín, ktorý z nich robí skvelú náhradu mäsa pri vegetariánskej strave.

Ďalšou výhodou je, že sú plniace. Sú ideálne na ohrievanie jedál z jedného hrnca, ktoré často pripravujeme na jeseň. Jediný problém? Strukoviny je potrebné najskôr namočiť. Ale nie nevyhnutne.

Lusky budú pripravené rýchlejšie

Fazuľa je nielen chutná a bohatá na bielkoviny, ale aj časovo náročná na prípravu. Štandardné namáčanie fazule vyžaduje 8-12 hodín, no tento čas je možné skrátiť.

Stačí použiť sódu bikarbónu. Pomáha zmäkčiť šupky fazule, hrachu a šošovice, čo urýchľuje proces varenia. Jedlá sóda, ktorá sa zvyčajne spája s pečením, veľmi uľahčuje varenie strukov.

Struky rýchlejšie zmäknú

Ak recept vyžaduje namočenie fazule cez noc alebo na niekoľko hodín, ak sa použije sóda bikarbóna, možno tento čas skrátiť na približne jednu hodinu. Fazuľu stačí zaliať vodou a pridať štipku sódy bikarbóny.

Potom vložte misku s fazuľou do mikrovlnnej rúry a varte na plný výkon 10 minút. Po uplynutí tejto doby misku vyberte a odložte na 30-40 minút.

Počas varenia môžete pridať aj sódu bikarbónu. Šupky fazule tak rýchlejšie zmäknú a fazuľa bude jemnejšia a krémovejšia.

Bude ľahko stráviteľná

Často môžete počuť názory, že fazuľa a iné strukoviny spôsobujú plynatosť v dôsledku kvasenia polysacharidov v črevách.

Jedlá sóda rozkladá tieto cukry, vďaka čomu sú fazuľa ľahko stráviteľná. Na dosiahnutie tohto efektu stačí pridať 1 čajovú lyžičku sódy bikarbóny na liter vody.

Vyskúšajte tento super tip a dajte nám vedieť v komentároch :).

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*