Je ideálny čas na pečenie lahodného tekvicového chleba. Chuť je natoľko univerzálna, že sa dá podávať ako na sladko, napr. s džemom, tak aj so zapečeným slaným syrom.
Vykysnutý a nadýchaný, no zároveň jemný a vláčny, tekvicový chlieb je skvelým doplnkom jesenného jedálnička. Je hriechom nevyužiť dobrotu, ktorú nám príroda dáva v podobe sezónnej zeleniny.
Tekvica je jednou z najuniverzálnejších kulinárskych zelenín, aj keď jej potenciál sme ešte úplne nepreskúmali.
Chlieb s tekvicou bude pri dodržaní receptu príjemne nadýchaný a zároveň vláčny. Niekoho láka pridať do cesta tekvicové pyré (namiesto strúhanej tekvice), čo nie je vždy dobrý nápad.
Tekvicový chlieb so suchým droždím. Recept
Ingrediencie:
- 500 ml teplej vody,
- 14 g instantného sušeného droždia,
- 2 ploché lyžičky cukru,
- 700 g polohr. múky,
- 2-3 lyžičky soli,
- 200 g lúpaných tekvicových semienok,
- 300 g tekvice (po ošúpaní).
Príprava:
- Tekvicu nastrúhame na hrubom strúhadle. Múku preosejeme do misy, pridáme suché droždie, cukor a soľ. Všetko premiešame, pridáme vodu a ešte raz premiešame, aby sa ingrediencie spojili.
- Do zmesi pridáme nastrúhanú tekvicu a tekvicové semienka (asi 30 g si necháme na posypanie pekáča). Semená môžete nasekať vopred.
- Vymiesime cesto a necháme kysnúť (prikryté, na teplom mieste). Tortovú formu vymastíme maslom a vysypeme tekvicovými semienkami.
- Keď cesto zdvojnásobí svoj objem, zľahka ho premiesime na pomúčenej doske a potom vložíme do formy na pečenie. Necháme ešte 10 minút kysnúť.
- Pečieme pri 200 stupňoch C 60 minút (kým nie je špajdla suchá). Po vybratí chleba z rúry ho necháme vo forme 10 minút.
Potom vychladnúť na mriežke.
Leave a Reply