Myslím, že žiadny koláč sa v mojej rodine neteší takému uznaniu ako orechové pokušenie. Už samotný názov vo vás vyvoláva chuť vyskúšať a chuť a vzhľad potvrdzujú, že toto rozhodnutie bolo správne.
Ingrediencie:
- 500 g polohr. múky
- 2 vajcia
- 100g masla
- 150 g cukru
- 40 ml tekutého medu
- 1 čajová lyžička sódy bikarbóny
Krém:
- 800 ml mlieka
- 2 vanilkový pudingový prášok
- 150 g masla,
- 100 g cukru
Zmes orechov:
- 220 g vlašských orechov
- 80 g masla
- ½ šálky cukru
- 2 polievkové lyžice medu
Spôsob prípravy:
- Začínam prípravou pudingu. Do hrnca nalejem pol litra mlieka a privediem do varu. Vo zvyšných 300 ml mlieka rozpustíme puding, prilejeme do hrnca s vriacou tekutinou a miešame, kým nezhustne. Dala som bokom vychladnúť.
- Teraz zmiešam ingrediencie na pláty: pšeničnú múku, cukor, med, sódu, studené a nasekané maslo a vajcia.
Všetko prehnetiem, vytvarujem guľu, prikryjem fóliou a dám na 20 minút do chladničky. - Po tomto čase zmes rozdelím na tri časti a každú časť vyvaľkám na veľkosť pripravenej formy na pečenie.
Teraz pečiem prvé dva pláty, jeden po druhom. Stačí cca 10 minút na 180°C. - Medzitým si pripravím svoju sladkú orieškovú zmes. Orechy nasekám a v hrnci zmiešam s maslom, cukrom a medom.
Do pekáča dám tretiu medovú vrstvu a na ňu poukladám orechovú zmes. Pečieme 15 minút pri 180°C. - Je čas vrátiť sa ku krému. Teplé maslo smotam s cukrom a potom zmiešam s vychladnutým pudingom. Na prvý upečený povrch natrieme polovicu pripraveného krému.
- Na to poukladám druhú vrstvu a natriem zvyškom krému. Ďalším „poschodím“ je tretí plát, zapečený s orechovou plnkou. Teraz dám koláč na 2 hodiny do chladničky a je to hotovo.
Leave a Reply